Saffrans- och honungsglass med hallonsås
En riktigt supergod hemgjord glass som jag varmt kan rekomendera. Det blir ungefär 4 portioner om man följer receptet.

Ingredienser:
2,5 dl vispgrädde
2,5 dl mjölk
0,5 dl flytande honung
1 pkt saffran (0,5 g)
0,5 msk mörk rom (kan uteslutas)
4 äggulor
1 dl strösocker
Hallon sås:
200 gr hallon
1 dl florsocker
Gör så här:
Koka upp grädde, mjölk, honung, saffran och ev rom i en kastrull.
Vispa äggulor och socker fluffigt. Häll den varma gräddmjölken över äggvispet under vispning. Häll tillbaka i kastrullen och sjud under vispning tills den tjocknar eller är 85°. Den får inte koka! Häll över i en bunke och låt glassmeten kallna i t ex ett kallt vattenbad. Kör smeten i en glassmaskin tills glassen är klar. Låt ev stelna till i frysen en stund. Alternativt ställ glassmeten i frysen och rör var 30:e min tills den är krämig och helt frusen.
Vispa äggulor och socker fluffigt. Häll den varma gräddmjölken över äggvispet under vispning. Häll tillbaka i kastrullen och sjud under vispning tills den tjocknar eller är 85°. Den får inte koka! Häll över i en bunke och låt glassmeten kallna i t ex ett kallt vattenbad. Kör smeten i en glassmaskin tills glassen är klar. Låt ev stelna till i frysen en stund. Alternativt ställ glassmeten i frysen och rör var 30:e min tills den är krämig och helt frusen.
Hallonsås:
Mixa hallon med florsocker till en sås. Sila bort kärnorna om ni önskar såsen helt slät.
Tips! Låt gärna glassmeten stå i kyl under natten för att mogna i smakerna.
Orginalreceptet kommer från Coop.https://www.coop.se/Recept--mat/Recept/s/saffrans--och-honungsglass-med-hallonsaas/
/Lena
Vitchoklad tryfflar med marsipan

En favorit som det är säkrast att göra många av.
Ingredienser:
300 g vit choklad
1 dl vispgrädde
50 g smör
150 g marsipan
1 msk vitt portvin
florsocker
Gör så här:
1. Smält vit choklad och grädde på svag värme, tag bort från plattan.
2. Rör i smör, riven marsipan och portvin.
3. Slå chokladmassan i en form och kyl ner den så att den blir fast.
4. Forma små kulor och rulla dina vita chokladtryfflar i florsocker.
Receptet kommer från Ernst Kirchsteigers Jul med Ernst. Orginalreceptet har jag hittat här: http://www.recept.nu/ernst-kirchsteiger/efterratter-och-godis/agg-och-mejeri/vit-chokladtryffel/
/Lena
Chili och lakritstryffel
Ingredienser:
200 g mörk choklad
1 dl Vispgrädde
1 msk Smör
2 msk lakritspulver eller finhackad turkisk peppar
1-2 tsk chilipulver
kakao
1 dl Vispgrädde
1 msk Smör
2 msk lakritspulver eller finhackad turkisk peppar
1-2 tsk chilipulver
kakao
Gör så här:
Koka upp grädde i en kastrull. Hacka under tiden choklad och lägg den i en skål. Häll den varma grädden över chokladen och rör tills chokladen har smält. Tillsätt smöret. Rör därefter ner lakritspulver och chilipulver. Rör till en jämn smet. Sätt in i kylen och låt stelna i en timme. Forma sedan små chokladbollar av smeten, ta gärna hjälp av en sked eller ett kuljärn. Rulla varje chokladtryffel i kakao.
Orginalreceptet finns här: http://www.skanemejerier.se/sv/Matideer/Receptbank/Chili--och-lakritstryffel/
/Lena
Mariannetryfflar
Nu har jag börjat göra julgodis här i stugan. Först ut är några tryfflar som går alldels utmärkt att fysa in och klarar sig ca 3 månader i frysen.

Ingredienser:
knappt : 1/2 dl vispgrädde
100 gram mjölkchoklad
15 stycken marianne-karameller
Garnering: florsocker
Gör så här:
Mixa mariannekaramellerna i en matberedare.
Mät upp en knapp halv dl grädde i en kastrull och koka upp. Ta bort från plattan och bryt ner chokladen och rör om tills du fått en blank smet.
Rör ner mariannekrosset och blanda ordentligt. Ställ sedan svalt i några timmar , gärna över natten. Och rulla sedan lagom stora tryffelbitar som du doppar i florsocker.
Orginalreceptet har jag hittat på Jennys mat blogg: http://www.jennysmatblogg.nu/2013/12/05/mariannetryfflar/
/Lena
Saffranstryffel med apelsin

Ingredienser:
300 gr vit choklad
1 dl grädde
0,5 gr saffran
1/2 apelsin
50 gr smör
ca 1 dl florsocker
Gör så här:
1. Grovhacka chokladen
2. Koka upp grädde och saffran i en kastrull. Ta den från plattan. Låt svalna något och vispa i chokladen så att den smälter.
3. Riv skalet från apelsinen.
4. Tillsätt smöret och apelsinskalet och fortsätt vispa tills smöret blandats ut. Låt kallna och ställ i kyl att stelna i 2-3 timmar.
5. Ta upp smeten med en sked och forma runda tryfflar, rulla i florsocker.
/Lena