Plötslig var de där!

Första ledtråden fick jag på söndags förmiddagen då hela min sådda salladsrad var borta i grönsakslandet. Två ynka blad kvar.  I en annan grönsakslåda var bladen på Tagetesen uppätna. Jag har hållt utkik hela våren för att ha ta dem direkt.

I går var de trots allt plötsligt där - sniglarna! Lyckades ta 35 st igår och 15 st i dag. Jag handlade Snigel Effekt på vägen hem från jobbet så det har jag haft ut för nu ska de väck!
Jag har bestämt mig för att göra en grusplan runt grönsakslådorna så det ska bli svårare för sniglarna att ta sig dit.

/Lena

Rosa Gladiolus

Jag planterade för första gången gladioler för ungefär en vecka sedan. Jag har undvikit dem därför att jag inte velat hålla på med vinterförvaring. Men nu kunde jag inte motstå en påse med 25 st rosa gladiollökar. Jag ser fram emot att se dem i trädgården och kanske det blir fler nästa sommar.

Apropå lökväxter så planterade jag i höstas Allium "Gladiator". De ha kommit upp riktigt bra 30-40 cm men de är gula ytterst på bladen. Tråkigt! Hoppas de hämtar sin nu när det regnat en hel del de sista dagarna och att de blir att trivas lite  bättre här hemma i trädgården./Lena

Vackra blomstöd

Jag brukar kika in på Rosverkstadens blogg. Anna tillverkar de mest fantastiska blomstöd som det är svårt att inte falla för direkt. En av mina favoriter är blomstödet "Rosett".

Bilden är länkad till hennes webbutik. Besök hennes blogg http://www.rosverkstan.blogspot.com/

Hennes webbutik är verkligen värd ett besök. Besök den!
/Lena

Peace & New Dawn

Idag kom den ena av två beställda klätterrosor "New Dawn". Jag har ställt den i vatten så den ska få dra i sig ordentligt för att sendan planteras i morgon kväll. Hoppas ros nummer två kommer snart...Jag har även tre "Peace" rosor som ska planteras de står just nu i stora krukor i väntan på att det nya landet ska bli klart.Bara det blir uppehåll så ska jag ge mig ut med spaden efter att klippt gräset som växer så det knakar nu när det regnar och är soligt om vart annat. Jag har inte riktigt bestämt mig hur det här landet ska se ut ännu...Det brukar i alla fall alltid bli bra när man väl är redo att sätta igång.

/Lena

Rabarber & Jordgubbar

Jag hade turen att få ett par plantor rabarber och ett tiotal plantor jordgubbar så de har jag planterat i ett par pallkragar.

Hoppas de ska trivas!

/Lena

Sammetslen Rabarberdröm

I dag blev det söndagsgott med rabarberpaj, vaniljglass och vaniljsås.

Recept

6-10 personer
150 gr smör
1,5 dl socker
1 ägg
0,5 dl vatten
3 dl vetemjöl
2 tsk vaniljsocker eller kardemumma
2 tsk bakpulver

Fyllning
5 dl rabarber i bitar
0,5 dl socker
1 tsk vaniljsocker
2 ägg
200 g färskost (Philadelphia) eller crème fraiche

Vaniljglass till servering.

1. Vispa rumstemererat smör och socker poröst. Blanda i ägg och vatten.
2. Blanda de torra ingredienserna mjöl, vaniljsocker/kardemumma och bakpulver i en annan skål. Vänd ner det i smeten. Bred ut smeten i en form, cirka 25 cm i diameter.
3. Häll i rabarberbitarna och toppa med strösocker. Vispa ägg ocg vaniljsocker ihop med färskosten (eller crème fraiche). Häll blandningen i formen och grädda i nedre delen av ugnen på 200 grader i cirka 30 minuter.

Pajens botten är som en sockerkaka och fyllningen mycket mastig så pajen räcker till många. Gott!

/Lena

Maj - nu händer det!

Trädgården har verkligen kommit igång nu...
Jag har ett flertal syrener både (ädel- och bondsyren) i vitt och lila. De är fulla i knopp och med lite regn och sol på det så blommar de snart.

Hostorna sticker upp med några centimeter ovanför jordytan och lika så en del Bräken...

En del bräken har kommit betydligt längre lika så Stjärnflockan som växt jättebra och behöver delas på. Randgräset växet så det knakar och har inte direkt överraskande spridit sig. Där behöver jag gräva bort en del som jag inte vill ha. Lammöronen täcker fint. Min son är särskilt förtjust i denna växt så han har samlat in massor med frön från dem som han ska få så. Jag hoppas att det blir några plantor för hans skull...

I pallkragarna börjar en del lök sticka upp och första salladen har små blad. I går sådde jag Mangold "Bright lights" bara det blir upphåll så ska jag så lite mer sallad inkl. ruccola...
Jag har även satt potatis i en pallkrage men även i växthuset. Där växer den så att det knakar och jag har fyllt på med jord en vända och nu är det dags för det igen.

Det ska bli spännande att se när den blir klar. Jag hoppas på till midsommar!

/Lena

Tulpanerna blommar

Tulpanerna blommar! Härligt!
Fler blir det senare också...
/Lena

RSS 2.0