Min magiska trädgård

Växthuset i min förra trädgård. Finns inte så mycket bilder från denna nya trädgård ännu då mycket tid gått åt att bara rensa men i sommar bör den ta lite form.
 
Trädgård med hus
Jag brukar säga att jag köpt ett hus med en magisk trädgård lite på skämt men det är precis så det kändes när jag klev in i den för första gången. Ännu  mer magisk och fantastisk visade den sig för mig under sommaren när jag flyttade in. Jag gick ut varje kväll för att lukta på den och bara känna den. Jag inser att den bara är så för mig och att den skönhet jag upplever ser inte alla då det är en övervuxen djungel som jag börjat rensa i. I trädgården har det då och då bakom stora växter dykt upp överraskningar i nya/gamla växter som hamnat i skymundan. Har flera gånger tänkt att någon som varit trädgårdsintresserad på riktigt måste bott här en gång i tiden. De senaste 10 åren har det dock varit några lite mindre intresserade eller som kanske inte orkat med trädgården.
 
Underbara trädgårdsAlice
När jag var liten brukde jag besöka en dam vid namn Alice som då bodde i Mockfjärd som hade en fantastisk trädgård och det var en upplevelse varje gång jag besökte henne och trädgården. Under en period så besökte jag henne mycket ofta då jag rymde till henne på grund av en elak dagmamma jag hade. Hon brukade då ibland lägga ut en madrass på gräsmattan så att jag kunde ligga där och filosofera medans hon grävde runt i landen. Jag minns att hon sa till mig en gång när jag kanske var åtta år att "du kan det här du - du har öga för sånt här". Hennes trädgård var omtalad och jag vet att hon tilldelades någon sort pris för den vid något tillfälle. Alice finns inte här längre men tanken brukar ibland försvinna till hennes trädgård som någon sorts grundinspiration och ideal när jag håller på själv i trädgården. Finns naturligtvis flera personer som inspirerar mig och hjälper mig i mitt skapande men Alice var nog den som startade intresset för att skapa en egen oas helt efter vad jag själv tycker är vackert och njutbart.
 
Min & Alice magiska trädgård
Idag fick jag reda på att min trädgård i Borlänge en gång i tiden varit Alice trädgård, att hon bott i just mitt hus och att hon gått och grävt just här samt sått, planterat och planerat. Jag inser att denna trädgård är till och med mer magisk än jag kunnat ana och förstår att det var meningen att jag skulle hitta hit. Känner mig mycket vördnadsfull och glad över detta sammanträffande. Tack Alice för all inspiration - jag tar hand om trädgården nu!
 
/Lena

Yippie - de grodde tillslut!

Anteckning till mig själv: Idag så så visade sig den första av Mulato Isleno fröna (från första sådden) ovan jord. Samma dag som Fish pepper och Elephant pepper sattes i jord.
 
/Lena

Mera chili

 
Chilin växer fint nästan alla hittills satta sorter har tagit sig. Det är den röda Habaneron och Mulato Isleno som inte vill ge sig till känna. Så nu har jag gjort ytterligare ett försök med Mulato Isleno. Jag la fröna i blöt ett dygn och sådde dem igår den 16/2. Håll tummarna! För det gör jag!
 
Igår la jag några nya chilifrön i blöt som troligtvis idag/ imorgon ska få känna på jorden. Dessa är jag så nyfiken på så jag hoppas verkligen att de kommer att ta sig. Det är Fish Pepper & Elephant Pepper.
 
Anteckning till mig själv: 15/2 sådde jag ytterligare några frön från Cayenne Purple, Jalapeno Orange & Black Hungarian och 16/2 Mulato Isleno.
 
/Lena

Amerikansk kaka med choklad & kola

 
Ingredienser:
200 g mörk choklad (spar ca 4 bitar till garneringen)
100 g Dumlekola

175 g smör, rumsvarmt
1 ½ dl strösocker
1 ½ dl farinsocker
1 ägg
1 ½ tsk bikarbonat
2 tsk vaniljsocker
1 krm salt
1 dl havregryn
3 ¾ dl vetemjöl


 

Garnering
ca 4 bitar choklad, grovhackad
florsocker

 

GÖR SÅ HÄR

1. Sätt ugnen på 175 grader. Hacka chokladen grovt och skär Dumlekolan i bitar.

2. Vispa smör, socker och farinsocker pösigt i en bunke. Blanda ner ägget. Tillsätt bikarbonat, vaniljsocker, salt, havregryn och vetemjöl. Blanda ihop allt till en deg.

3. Blanda ner choklad och Dumlekola. Rör ihop allt till en smulig deg.

4. Tryck ut smeten i en smord och bröad springform eller täck en form med smörpapper, 22–23 cm i diameter. Strö över lite grovhackad choklad.

5. Grädda kakan längst ner i ugnen i 34–38 min. Låt den svalna i formen. Pudra över lite florsocker före servering. Ät kakan som den är eller servera med vispad grädde eller vaniljglass.

 

Vi åt kakan med glass men ingen i familjen tyckte att det var det rätta tillbehöret. Vi föredrog kakan som den var utan något till. Kakan var god men personligen föredrar jag nog andra typ av bakverk.

 

Ursprungsreceptet kommer från tidningen Hembakat http://tidningenhembakat.se/bloggar/lindas-bakskola/amerikansk-cookie-med-choklad-kola/

 

/Lena


Längtar efter våren...

 
Längtar efter ljus & värme! Vissa dagar mer än andra så våren du får gärna komma tidigt i år.
 
/Lena

Ute fixar dag

 
Idag grävde jag ner sådderna som stått inne ett dygn. De flesta ska stå under snön och få utvecklas först till våren utomhus men några ska få komma in om en månad då de har fått sin köldperiod.
 
Passade på att hänga upp det nyinköpta fågelhuset som snabbt fick besök. Idag kunde inte ens tåget överrösta fågeltjattret i trädgåden då de njöt  precis som jag i solen.
 
Anteckning till mig själv: 7/2 sådd av Alkeja Nora barlow, Japansk Akleja  Cameo white, Akleja Clementine salmon red, Akleja Clementine Salmon blue, Akleja rosa, Purpurklätt och Röd Rudbeckia. 8/2 utställda i snön.
 
Var duktigt och kopplade lite el inne idag också så att chilin skulle få lite växtbelysning. Några frön har redan grott och ett första bladpar har visat sig emedans de flesta har inte velat visa sig ännu. Cayenne Purple, Starflame och Jalapeno orange är det som vågat sig fram.
 
/Lena

RSS 2.0