Lussebullar med vaniljkesella

Idag blev det ett lussebulls bak...de här lussebullarna är jättegoda!
 
Ingredienser:
1 pkt jäst
150 gr smör
5 dl mjölk
1 burk kesella vanilj
0.5 tsk salt
2 dl socker
2 pkt saffran
1 st ägg
17 dl vetemjöl special
 
Pensling och garbering:
1 st ägg
1 dl russin
 

Det här receptet ger riktigt saftiga och goda lussebullar.

 

1. Smält smöret i en kastrull och häll i mjölken. Värm till ca 37 grader.

2. Tillsätt saffran och kesella i degvätskan. och häll den sedan över jäst

3. Smula ner jästen i en degbunke. Häll i degvätskan och rör tills jästen löst sig.

4. Tillsätt salt, socker och ägg. Rör tills allt blandats.

5. Häll i ca 15 dl av mjölet och arbeta till en smidig deg. Tillsätt försiktigt resten av mjölet, lite i taget och arbeta degen tills den är smidig.
Var försiktig så att du inte tar i för mycket mjöl, då kan bullarna bli lite torra. Degen ska släppa från bunkens kanter, men fortfarande kännas lite, lite kladdig.

6. Låt saffransdegen jäsa under bakduk till ungefär dubbel storlek i ca 45-50 minuter.
7. Knåda degen på lätt mjölat bakbord. Dela den i ca 32 delar och rulla varje del till avlånga rullar. Forma dem sedan till lussebullar genom att snurra ändarna mot mitten.

8. Lägg bullarna på ugnsplåtar med bakplåtspapper. Låt jäsa under bakduk i 30 minuter.
9. Pensla dem med ägg och garnera med russin. Grädda dem i 225 grader mitt i ugnen i ca 6-10 minuter. Låt svalna på galler.


Bakdag

Idag har det blivit en massa bakandes. Först blev det Ciabattor och medans de jäste så passade jag på att göra kolakakor.
 
 
När Kolakakorna och Ciabattorna var klara så passade jag även på att göra Chokladsnittar.
 
 
Recept på Kolakakorna hittar ni här:
/Lena

Bloggdött under hösten/vintern

Jag läser på Umeå universitet denna termin så på bloggen har det varit helt dött under en tid. Jag håller fortfarande på och läser men börjar känna att bloggen saknas. Jag kommer lite då och då dyka in med något inlägg här tills jag kan ta helt fokus på trädgården igen till våren.
 
/Lena

RSS 2.0