Jordgubbs- & Rabarbermarmelad

Det blev ett litet kok marmelad då jag hade lite jordgubbar och rabarber över...
En ljuvlig marmelad som kan avnjutas med Brieost, på plättar eller på smörgåsen.
 
Ingredienser:
400 gr rabarber (Vill man kan man tillsätta jordgubbar som jag gjorde denna gång. Ta då bort 250 gr rabarber och ersätt med jordgubbar.)
1 st vaniljstång
300 gr syltsocker
 
1. Smält rabarbern på svag värme i en gryta tillsammans med delad och urskrapad vaniljstång, detta tar ca 15-20minuter. Rör om då och då.
2. Tillsätt syltsocker och koka kraftigt under omrörning, 2 minuter.
3. Ta upp vaniljstången, eller lägg den i en av burkarna som marmeladen ska i. 
4. Häll upp marmeladen i väl rengjorda burkar, gärna kokta. 
5. Sätt på lock och låt svalna.
 
Det är så gott att bara ta en klick marmelad på en liten bit Brie - farligt gott - som godis - fast godare.
 
/Lena
 

Trädgården idag...27/6

Idag var det uppehåll hela dagen - jippie! Jag har vait ute och rensat i landen och pysslat om trädgården. Jag städade undan de frösådder som inte grott och fick en riktig överraskning. Sådden av Svart Nysrot har precis grott och tittade precis upp ovan jordytan. Jättekul - hoppas att jag kan hålla dem vid liv nu bara.
 
När det gäller perennasådderna så har en del gått bra och en del mindre bra. Alunrot, Hosta, Jättevädd, några olika vivor, Akleja och Axveronika har tagit sig bra.
 
Trädgården idag
Daglilja
 
Näva
 
 
/Lena

Rabarbermousse

I rabarberns tid så blir det mycket rabarberkokande m.m. Jag hittade ett spännande recept på rabarbermousse hos Husmorsskolan som jag bara var tvungen att prova genast. Jag blev absolut inte besviken. Det blev riktigt lyckat och gott!
Receptet räcker till 4-6 portioner.

Ingredienser:
200 g rabarber
2 msk outspädd röd saft
1 dl socker
1 dl kesella
2 1/2 dl grädde

1. Skär rabarbern.
2. Koka rabarbern i saften till en tjock kräm. Låt kallna.
3. Rör i socker och kesella i krämen.
4. Vispa grädden hårt, blanda ner i smeten.
5. Häll i portionsskålar och låt stelna i kylen 2-3 timmar.
 
Denna mousse kommer garanterat att göras många gånger. :)
 
/Lena

Rabarbersaft med lime

Idag blev det ett mindre kok av rabarbersaft med lime!

Ingredienser:
1 kg skivad rabarber
1,5 liter kokande vatten
6,5 dl socker
3 lime, saften av (+ rivet skal av 2 lime)

1. Koka vatten och skivad rabarber i 10 minuter.
2. Sila av genom silduk i en ren kastrull.
3. Koka därefter upp saft och strösocker. Pressa i saften av limen.
4. Häll saften på rengjorda, varma flaskor, ända upp till kanten och förslut direkt, så att vacum bildas när saften svalnat.

Det blev drygt 1,5 liter saft. Jättegod även denna variant!

/Lena

@**gffi¤gjk vackra randgräs

Allium
 
Mina allium blommar för fullt i pallkragen nere i grönsaksträdgården. De skulle egentligen vara planterade vid den lilla dammen där jag redan hade några allium planterade sedan tidigare. Men i höstas när jag skulle gräva ner lökarna så gick det inte att få ner spaden för allt randgräs som spridit sig på platsen. Från början var det fyra små krukor med randgräs men på två år (tre i år) så har de nästan tagit över. Jag tycker gräset är riktigt vackert men attans vad det sprider sig. De allium som fanns på platsen kom upp i våras och kvävdes snabbt av gräset så det blev inga blommor alls.
 
En liten del av randgräset runt dammen
 
Jag har bestämt mig för att försöka få bort allt randgräs i sommar så nu är det bara att vässa spaden och vara beredd på flera timmars grävande.
 
/Lena

Ett brev med överraskning


I veckan låg det ett tjock brev i brevlådan. Jag öppnade det och vilken trevlig överraskning jag fick. Det var fullt med vackra kort som Elaine gjort. Elaine fick en massa frön av mig tidigare och tydligen gror det för fullt hos henne. Kul att höra att det gror. Det är ju så roligt när det gror och blir nya växter att njuta av.


Fantastiskt fina. Ett jättetack!

/Lena

Rabarberfrossa!


Idag har jag varit iväg och köpt lite sommarblommor och några tomatplantor till på en utförsäljning i Stora Skedvi. Tyvärr så regnade det så mycket när jag kom hem så det blev inget planterande. Jag bestämde mig istället för att göra en rabarberpaj och testa ett nytt saft recept istället. Känner dock att det nog är så att jag kommit in i en riktig rabarberfrossa på sistone. Imorgon ska jag dessutom göra ett nytt kok av rabarber & jordgubbssaften som blev min sons nya favoritsaft. Jaja värre saker kan man ju snöa in på. Det beror nog till stor del på allt regnande som varit på sistone. Man hinner nästan aldrig ut mellan skurarna och pyssla i trädgården. Jag håller tummarna för att det blir bättre väder snart så att jag kan fortsätta med mitt trädgårdsprojekt men tills dess får jag nog sörpla rabarbersaft. Dessutom kom svärmor med flera kassar med rabarber här på eftermiddagen så jag hittar nog på något mer innan jag är klar.

/Lena

Rabarber & rosensaft

Den här saften var jag bara tvungen att prova.



Ingredienser:
500 gr rabarber
1 l vatten
3 dl socker
1 citron
1/2 dl rosenvatten



1. Skär upp rabarben i 3 cm långa bitar.
2. Lägg rabarbern i en kastrull och häll på vattnet.
3. Koka upp och koka utan omrörning i 15 minuter.
4. Sila genom silduk och häll den silade saften i kastrullen igen.
5. Tillsätt socker och värm till sockret har smält.
6. Pressa citron och häll i det i saften som smaksättning.
7. Häll i rosenvatten.

Det blev drygt en liter saft. Den blev jättegod och luktar dessutom jättehärligt!

/Lena

Amerikansk rabarberpaj

6-8 personer

Smuldeg:
2,5 dl vetemjöl
2,5 dl farinsocker
2 tsk kanel
125 g kallt smör

Fyllning:
Ca 750 g rabarber

1. Blanda ingredienserna till smuldegen i matberedare eller med gaffel till sandig/smulig konsistens.
2. Skala rabarbern och skär i centimeterlånga bitar.
3. Bred ut bitarna i en pajform (ca. 25 cm i diameter) och smula över degen.
4. Grädda i ugn på 200 grader i ca. 30 minuter eller tills rabarberbitarna känns mjuka.



Servera med vaniljglass eller -sås.

Jättegott!

/Lena

Queen of Night i trädgården




Queen of Night

Idag har det tokregnat för att sedan slå om till sol och värme lagom till sonens skolavslutningen på eftermiddagen. Jag fotograferade dessa tulpaner igår men efter dagens regn finns det inte mycket kvar av tulpanerna i trädgården.

/Lena

Nu är det dax för fredagsmys...



/Lena

Rabarber- & jordgubbssaft


Rabarber & jordgubbsaft och Rabarbersaft med kanel & citron

Idag blev det ett litet saftkok igen. Jag tycker det är jätteroligt och kul att prova på nya recept så har ni tips så mottages de med stor glädje.

Jordgubbarna sätter färg på denna goda och syrliga saft som ger ca. 1,5 l saft.

Ingredienser:
3 st rabarber (500 g)
5 dl vatten
800 g jordgubbar
1 st lime finrivet skal & saft
500 g strösocker (ca 6 dl)

1. Skär rabarbern i bitar.
2. Koka upp vattnet i en kastrull. Lägg i rabarber, jordgubbar, limeskal och limesaft. Koka  ca 10 min under lock. Mosa bären mot kastrullens kant.
3. Häll upp massan i en silduk och låt saften rinna av.
4. Koka upp saften och rör i sockret. Koka upp på nytt och koka tills sockret har smält. Skumma väl och häll upp saften på rengjorda varma flaskor.

Ny favorit hos sonen är denna saft. -Den här måste vi koka mer av!

/Lena

Rabarber- och jordgubbssaft

Ett recept från Allt om mat

Jordgubbar sätter färg på denna goda och syrliga saft.

1 sats räcker till ca 1,5 l saft.

(Stäng) Skicka detta recept med SMS

SMS:et är kostnadsfritt.

1 sats
Ingredienser

3 st rabarber, (ca 500 g) stora
5 dl vatten
800 g jordgubbar
1 st lime, finrivet skal och saft
500 g strösocker, (ca 6 dl)

Tillagning

1. Skär rabarbern i bitar.
2. Koka upp vattnet i en kastrull. Lägg i rabarber, jordgubbar, limeskal och limesaft. Koka  ca 10 min under lock. Mosa bären mot kastrullens kant.
3. Häll upp massan i en silduk och låt saften rinna av.
4. Koka upp saften och rör i sockret. Koka upp på nytt och koka tills sockret har smält. Skumma väl och häll upp saften på rengjorda varma flaskor.

Rabarber- och jordgubbssaft

Ett recept från Allt om mat

Jordgubbar sätter färg på denna goda och syrliga saft.

1 sats räcker till ca 1,5 l saft.

(Stäng) Skicka detta recept med SMS

SMS:et är kostnadsfritt.

1 sats
Ingredienser

3 st rabarber, (ca 500 g) stora
5 dl vatten
800 g jordgubbar
1 st lime, finrivet skal och saft
500 g strösocker, (ca 6 dl)

Tillagning

1. Skär rabarbern i bitar.
2. Koka upp vattnet i en kastrull. Lägg i rabarber, jordgubbar, limeskal och limesaft. Koka  ca 10 min under lock. Mosa bären mot kastrullens kant.
3. Häll upp massan i en silduk och låt saften rinna av.
4. Koka upp saften och rör i sockret. Koka upp på nytt och koka tills sockret har smält. Skumma väl och häll upp saften på rengjorda varma flaskor.

Rabarbersaft med kanel & citron

Idag blev det ett mindre kok av rabarbersaft med smak av kanel och citron!

Ingredienser:
2 liter vatten
ca 1500 g rabarber
8-10 dl strösocker
4  st kanelstänger (Eldorados är små)
1 stor citron

1. Koka vatten, skivad rabarber och kanelstången i 10 minuter.
2. Sila av genom silduk i en ren kastrull.
3. Koka därefter upp saft och strösocker. Pressa i saften av citronen.
4. Häll saften på rengjorda, varma flaskor, ända upp till kanten och förslut direkt, så att vacum bildas när saften svalnat. Håller upp till ett år.

Det blev ca 2,5 liter saft. Jättegod!

/Lena

Värmande brasa

Idag är det endast 6 grader och det har regnat & blåst så man har inte veltat gå utanför dörren. Det har blåst regn på fönsterrutorna så att man knappt sett ut emellanåt. Så idag behövdes det en värmande brasa.



/Lena

RSS 2.0