Önskelista

Här kommer jag att skriva in olika växter som jag vill ha i min trädgård som jag hittar och fastnar för samtidigt blir detta en "Kom i håg lista" till mig. Listan kommer att fyllas på efterhand...
 
Det finns många växter man önskar att man hade eller önskar fler av men den här säsongen (2017) så är det främst: Blå Bergsvallmo och Blåregn "Blue moon" som jag drömt om länge. Rosenfockel är det dags att få in i trädgården också i år.
 
Uppdatering 20171021
Många blommor och plantor planterades i sommar även om inköpen inte var så många som det vissa år kan bli. Hoppade i år till och med över perennrean i Gustafs då jag redan hade så mycket plantor att ta hand om. Jag har under några år vintersått perenner och fått en del delningsplantor så i år var det dags att ge de plats i trädgården. Uppdaterar i dag min kom ihåg / önskelista kopplat till nästa år och kommande års tankar om min trädgård.  Ska bli spännade och se hur Blå regnet utvecklas nästa sommar och hur de nu små frösådda plantorna av Blå Bergsvallmo överlever vintern.

De växter jag just nu tänker är de jag prioriterar inför nästa säsong är några rosor i rosa och vitt (ska bara bestämma mig för vilka), rejäla plantor av Blå Bergsvallmo, Salvia Sensation Deep Blue, Höst Silverax Brunette samt några väl utvalda liljor. Viktigaste inköpet om så det skulle bli det enda för nästa år kommer nog att bli ett  rejält Prydnadskörsbärsträd.

 
Perenner
Salvia Sensation Deep Blue (& Deep rose)
Kantnepeta
Daglilja vit
Blå Bergsvallmo
Höst Silverax Brunette
(Iris germanica Springtime Madonna/ Victoria falls/ Arpage)
(Iris germanica Immortality/ White knight)
(Iris (Black Night/ Anvil of Darkness/ Before the Storm))

Rosor:
Jaquline Du Pre (h. 120 b. 90 cm)
Rosy Cushion (h. 90-120 b. 90-120 cm)
Iceberg/Schneewittchen (h. 120 cm)
Brother Cadfael, Austinros (h. 100-120 cm)
(Snowdrift (h. 90-120 cm))
The Fairy (h. 60-100 cm)
New Dawn

Buskar:
Hortensia THE ORIGINAL Hydrangea macrophylla ENDLESS SUMMER THE ORIGINAL
(Syrenhortensia Lime Light/ Grandiflora)

Träd:
Japansk lärk
Fjäderkarang
(Rosenmandel)
Prydnadskörsbärsträd

Tulpaner:

Dubbel rosa/vit
 
Klätterväxter:
(Blåregn "Blue moon")

/Lena

Höst i trädgården


Benved


Bräken

/Lena

Höstlöksplantering i helgen

Jag har köpt på mig ett gäng gula och vita påskliljor, gula tulpaner och lila krokus som ska planteras i morgon om vädret tillåter. Jag hittade på denna tävling på Spirande grönt som jag vill tipsa om.


Jag är naturligtvis med i tävlingen.

Tidigare inlägg om höstlökar:
/Lena

Rosorna blommar fortfarande...


Peaceros


Peaceros knopp


Peaceros


Théfärgad stamros

/Lena

Det blommar än...


Rosa Höstaster


Blå/lila Höstaster


Lila Höstaster


Höstöga

/Lena

Rosa & silvertema

Jag har en plan...Förutom att plantera rosor så har jag idag flyttat runt plantor för att skapa ett rosa & silvertema...det ser ut att bli bra.

/Lena

Idag köpte jag rosor

Igår eftermiddag/kväll satt  jag i bilen och väntade på att järnvägsbommarna skulle gå och lekte lite med mobilen. Jag hade missade meddelanden på telefonsvararen som jag genast lyssnade av. Det var faster som sa det är 75% rabatt på perenner, buskar och träd på Blomsterlandet. Hmm jag bör nog planera in ett besök i morgon till de öppnar...tänk och gjort så blev det. I morse hängde jag på låset och till min förtjusning var det inte helt utplockat. Jag tänkte köpa mig en ros men det blev fyra. En Snowdrift, Sunrise Sunset och en The Fairy. Det blev 4 st perenna prästkragar (Leucanthemum superbum) i stora krukor också som kostade 5 kr/ st och ett tiotal Pingstlilja lökar för knappt 10 kr.

Jag hade min son med mig och det var han som blev förtjust i rosen Sunrise Sunset. Vad jag än tittade på så proppsade han på att vi skulle ha den.


Ros Sunrise Sunset

Så sagt och gjort det blev två stycken som jag planterat nere vid växthuset tillsammans med en jättefin stor planta Snowdrift och The Fairy.

/Lena

40 st röda Habanero & 6 gula StarflameDet blev lite kallt i växthuset på nätterna så jag tog in Chilin och ställde dem i köksfönstret. På en och en halvvecka har frukterna mognat med rekordfart. 40 st röda Habaneros hänger och väntar på skörd på mina två plantor och 6 st gula chili Starflame. I skafferiet hänger en rejäl drös med chilifrukter på tork från tidigare skörd.

Till nästa år blir det även någon mildare sort som får göra dessa sällskap. Chili har verkligen varit rolig att pyssla om och skörda. En favorit faktiskt!

Vill ni läsa mina tidigare inlägg om chili:
/Lena

RSS 2.0