I trädgården idag...30/5


Tulpan Spring Green


Löjtnantshjärta


Tovsippa


Smultron

/Lena

Sågat & skruvat

Idag började jag såga upp några några längder för att göra stolpar till sommarens trädgårdsprojekt. När jag fått ihop ett par så var jag bara tvungen att prova och slå ner ett par jordanakare så att jag skulle kunna se hur det kommer att se ut. Men till min stora besvikelse så gick jag på sten eller i värsta fall berget. Det fattades hela 20 cm så nu vet jag inte riktigt hur jag ska komma vidare. Hoppas det är lösbart.
 
/Lena

Torsångs Handelsträdgård

På vägen hem från jobbet idag så passade jag på att ta en sväng förbi Torsångs Handelsträdgård. Jag gick igenom alla de stora växthusen (minst sju stycken måste det varit) och tittade på deras ernoma utbud av sommarväxter. Det fanns en hel del perenner, buskar, rosor och träd med för den delen.


Ett av växthusen hos Torsångs Handelsträdgård
Foto: Leone Thurin


Ytterligare ett av växthusen hos Torsångs Handelsträdgård
Foto: Leone Thurin

Det fanns så mycket så det blev till och med svårt att välja. Så tillslut kom jag därifrån med endast en röd Dahlia. Lustigt nog lyckades tiden gå fort när jag var där. Jag blev överraskad över hur länge jag gått där när jag återvände till bilen. Fantastist ställe! Det blir nog en sväng in i nästa vecka också om jag inte hittat det jag söker någon annanstans förstås...

/Lena

I trädgården idag...


Purpurviva


Bräken


Kejsartulpan

/Lena

Årets tomater...

I år tänkte jag odla mina tomater i odlingshinkar då jag tog bort ena odlingsbädden i växthuset och lagt in mer markplattor. Det blir lite olika tomater en av varje av Black Prince, Hillbilly Potatoleaf, Green Zebra och Tigerella som det blev det 3 stycken av. Vi får se om det är någon som vill ha en av plantorna eller om jag ska behålla dem alla. Jag kommer att köpa in en vanlig röd och gul tomat vid tillfälle. Sort avgörs av vad som finns att tillgå.


Källa

Black Prince

Stor ca 180 cm hög planta från Irkutsk i Sibirien. Runda till ovala mörka tomater med mörkgrön nacke. Ger en bra skörd av många medelstora goda tomater i klasar om ca 5-6 st i varje. Saftig söt god smak med en bra eftersmak, plantorna behöver bra stöd av 2 meters starka pinnar. Behöver tjuvas.Källa

Hillbilly Potatoleaf
En flerfärgad bifftomat med röda toner i fruktköttet. Vacker att skiva. Stora gula frukter med strimmor av rött på nacken. Söta och saftiga. Producerar mycket. Något sen och ska tjuvas.Källa

Green Zebra
Passar för odling i växthus. Den ger medelstora gulgröna tomater med gröna strimmor. Plantan behöver stöd och ska tjuvas. Ruska lätt på blomklasen, så gynnas fruktsättningen.


Källa

Tigerella
Vackra tomater med unika strimmiga skal. De är fria från gröna nackar, ger bra skördar och mognar mer än tre veckor tidigare än 'Moneymaker'. För odling både inom- och utomhus. Färgglada frukter med fin smak. Behöver bindas upp och tjuvas.

Jag är riktigt nöjd med årets tomatval!

/Lena


Årets gurkor...

I år ska jag prova på Citrongurka! Jag har köpt två stycken plantor av en tradera säljare i ett par omgångar. Den senaste inköpet fick jag hem idag medans den första har stått i mitt köksfönster i ett par veckor redan.


Källa

Visst är de fina? Hoppas det blir många gurkor nu i sommar...


Källa

Denna gurksort bildar frukter som inte blir större än tennisbollar. Kallas även för äpple gurka pga av frukternas form, smakar dock som vanlig gurka.  Odlas bäst utomhus på soligt läge och ger hög avkastning av frukt.

Jag har även köpt en växthus gurka vid namn Telegraph.


Källa

Den är en högproducerande livskraftig sort, som ger långa raka mörkgröna grönsaker med lent skinn och friskt kött. Passar att odla i växthus och kalla odlingslådor.

Jaha då är det bara att vänta och pyssla om dem och hoppas på god skörd i sommar. Spännande!

/Lena

Årets chili till växthuset

Förra sommaren så hade jag tre chiliplantor i växthuset - vilket var en riktig höjdare. De växte så det knakade och jag skördade chili massor.

För ett par dagar sedan kom den första plantan i brevlådan. Det var en Hungarian Hot Wax som jag köpt på Tradera av en perfekt säljare. Bra packat, fin planta och den låg i min brevlåda dagen efter köpet. Helt perfekt!

Den andra chilin köpte jag idag på Bergslagsodlingar. Det fanns Habanero, Jalapeno, Cayennepeppar, Bulgarien Carrot chili och två sorter till som jag inte minns namnet på nu. Jag hade lite beslutsångest men bestämde mig för en planta Cayennepeppar.


Källa

Hungarian Hot  Wax

Den ska vara blekt gul som skiftar till gul, orange och röd. Den är avlånga, spetsig och ca 10 cm lång, medium stark.  Denna lite mildare chilipeppar är mycket användbar som smakförstärkare, speciellt till grytor och wok.
Scovillestyrka:
5 000 - 15 000Källa

Cayennepeppar De Cayenne

Frukterna är långsmala och kan bli så långa som 25 cm. Frukterna är ofta lite skrynkliga och oregelbundna till formen. En fullvuxen planta kan lätt producera 40 frukter. Cayenne är en mycket het chili.
Scovillestyrka: 30 000- 55 000

Det ska bli riktigt roligt att prova på årets sorter! Vad har ni för Chili favoriter?

Vill ni läsa mer om chili så kan du titta på mina tidigare inlägg:
En bra sida om chili som jag rekomenderar:
/Lena

Härligt gult...


Forsythia 12/5

Idag har jag börjat skola om en del av frösådderna...Hostor och Alunrot. Jag hade så svårt att kasta bort de små plantorna så det blev hela 21 st Mint Frost. I morgon ska jag ta itu med Green Finch, grönbladig och en svart/silvrig Alunrot.

Bland mina sådder som står ute sedan i vintras så har Purpurvivan och Axveronikan grott. Spännande!

/Lena

Det är dax för fredagsmys.../Lena

Tête-a-tête en ny favoritMini pingstliljan blommar för fullt med massar av små blommor. Jag är inte så förtjust i gula pingstliljor men denna lilla söta är helt underbar. Det blir extra många nästa vår har jag bestämt.

/Lena

Vårens drottning...


Körsbärsträdet står i full blom.

Jag är förälskad i körsbärsträdets blomning och njuter denna tid.

/Lena

Det var alldeles vitt...

I morse när jag klev upp så var det allldelses vitt ute och snön vräkte ner. Kändes just då lite overkligt att jag suttit i t-shirt på altanen och solat på eftermiddagen igår. Körsbärsträdet var som en stor vit boll och alldeles tungt av blöt snö. Nu på eftermiddagen så är det 10 grader varmt och inte ett spår av snön syns till mer än att pingstliljorna fortfarande är nertyngda av den tidigare snön./Lena

Nu är det nära...

Jag har klippt gräsmattan för första gången i år! Visserligen bara några meter ut från husknuten där gräset vuxit sig riktigt högt...


Nu är det nära - körsbärsträdets blomning.

Nu hoppas jag bara att snön som SMHI förutspått inte kommer.

/Lena
Härligt med sol och värme!

Morgonen börjande med blå himmel och sol och det har hållt i sig hela dagen...

Nu är växthuspotatisen satt så nu väntas det färskpotatis till midsommar. Jag har dessutom sått morötter i alla dess färger och flertalet olika sallader samt satt gul lök. Men längre än så har jag inte hunnit ännu på sådd fronten...men det kommer.

Jag har tagit bort en av odlingsbäddarna i växthuset och lagt in fler markplattor istället. Det blev riktigt bra så snart kan jag ställa i ordning i växthuset. Det ser jag verkligen fram emot.

Rabarbern, jordgubbs- och smultronplantorna är på tillväxt. Snart ska jag gräva upp alla jordgubbs- och smultronplantor och plantera dem i zinkbaljor, flätade och ståltrådskorgar. I år ska inte sniglarna få kalasa på dem utan de ska få stå på ett bord och förhoppningsvis vara ifred från dem.

Gräsmattan har vuxit kollosalt så jag ska försöka sparka igång gräsklipparen men den brukar inte gärna samarbeta med mig.

Något jag ser riktigt fram emot just nu är körsbärsträdets snart stundande blommning. Knopparna håller precis på att spricka. Mycket snart står det i full blom.

Det är härligt med sol och värme!

/LenaRSS 2.0