Chokladbiskvier

Biskvibottnar

 • 250 g Mandelmassa
 • 125 g Strösocker (1 1/2 dl)
 • 60 g Äggvita (2st)

Fyllning

 • 100 g mörk choklad (gärna 70 %)
 • 250 g smör eller margarin
 • 3 dl florsocker
 • 4 tsk vaniljsocker
 • 2 äggula

Garnering

 • ca 150 g mörk choklad

Så här gör du

 1. Biskvibottnar: Blanda mandelmassa och socker en en bunke och lös upp massan med lite i taget av äggvitan tills du har en slät och fin konsistens. Fyll en spritspåse och spritsa ut runda bottnar efter önskad storlek på plåt med bakplåtspapper, tänk på att dom blir lite större i ugnen. Grädda mitt i ugnen på 170 grader i ca 15 min, tills bottnarna fått en gyllenbrun färg. Ta ut och låt svalna.
 2. Fyllning: Smält chokladen i mikrovågsugn eller i en skål över ett vattenbad. Rör om någon gång under tiden. Låt svalna.
 3. Rör matfett, florsocker och vaniljsocker smidigt. Rör ner äggulan. Vänd ner chokladen under omrörning.
 4. Bred eller spritsa smörkrämen toppigt på kakornas undersida. Låt de stå kallt tills krämen stelnat.
 5. Garnering: Bryt chokladen i bitar, lägg dem i en skål eller kopp (inte allt för vid). Smält chokladen i mikrovågsugn eller över ett vattenbad. Rör om någon gång under tiden. Låt chokladen svalna något. Doppa biskviernas krämsida i chokladen. Ställ dem på ett bakplåtspapper för att stelna.
 6. Förvara biskvierna i kylskåp. 
/Lena

Vintersådd 2

Ställde idag (27/2-16) i ordning några lådor till med frön som imorgon ska ställas ut med de andra frösådderna. Den här gången var det: Japansk viva " Postford White", Tofsviva, Kaukasisk Klockviva, Studentnejlika (Alba/vit, rosa, Apricot/aprikos), Prydnadsgräs, Stjärnflocka, Stor blåklocka, Kungsljus (gul). En del sorter var det bara några få frön från och några sorter var äldre frön som nu testas på vinst eller förlust. Precis som förra gången så ska flera (i princip alla) av dessa förkultiveras inne men har inte plats att göra det så de får växa till sig ute till våren istället. Får hoppas att det blir någon liten planta som tar sig när vårsolen börjar värma lådorna.
 
De första lådorna står skuggigt invid den höga häcken.
 Avslutningsvis så skottade jag sedan snö över sålådorna.
 
/Lena

Vintersådd 1

Har (13/2-16) gjort i ordning 6 st småbackar för vintersådd. Jag har använt mig av IKEAs plastback Samla med lock. De kostar 15 kr styck med lock och är lagom i storlek tycker jag. Efter att min son borrat några hål  i botten och lock så fyllde jag dem till hälften med blomjord, vattnade och sådde fröna.
 
En del behöver av fröna behöver stratifieras och en del inte men de får stå ute oavsett och gro till våren när ljus och värme kommer. Det kommer bli fullt inomhus ändå av sådder av olika slag så det blir rättså många lådor ute.
Det blev Vallmo (röd, frön fr. egen trädgård), Axveronika (blå), Akleja (rosa, frön fr. väns trädgård), Akleja "Nora Barlow", Akleja "Colorado" (blå), Akleja "Colorado" (blå, dubbel), Höstvädd (blå, frön fr. egen trädgård) och Franskt Kungsljus (vit, frön fr. egen trädgård).
 
Sådde några av ovanstående sorter och andra förra vintern i små tomatförpackningar så jag har några småplantor som jag hoppas överlever vintern i "barnkammaren" jag ställde i ordning och som är täckt med dubbel fiberduk.Där finns Akleja (rosa), Akleja "Nora Barlow", Höstvädd (blå), Backnejlika (cerise), Franskt Kungsljus (vit), Alunrot "Mint Frost", Alunrot "Dales Strain". Är inte så många plantor men sådde inte i så stora behållare heller. Ska tillägga att Alunroten är sådd inomhus i början av mars och fick flytta ut när klimatet tillät det.
 
Nu står i alla fall de nya sådderna inne ett dygn innan jag tar ut dem och ställer dem på något lämpligt ställe (blir mellan pallkragarna och häcken så att solen inte ska bränna och torka ut dem) och skottar snö över dem.
 
/Lena 

RSS 2.0