Utanför fönstret var det vitt...

I morse när jag tittade ut genom fönstret hade det snöat och det var kallt och blåsigt så mitt byggprojekt är lagt på is så att säga. Kanske det är varmare efter påsk så att jag kan lasera virket i garaget...

Har pysslat lite på hemmaplan idag och planerar våren. Jag måste komma ihåg att köpa sättpotatis snarast då jag tänkt plantera potatis i växthuset för att få färskpotatis redan till midsommar. Jag ska plantera luktärt i morgon tror jag...Det är lite pyssel redan nu - jag har en del land att städa ur fortfarande men jag väntar tills det kommer en fin dag och göra resten.


Rosor inköpta hos Blomsterriket, Falun

Små men väl pågång är de flesta Alunrot (Mint Frost, Green Finch, Dales Strain, grönbladig och Svart/silvrig) jag sått.  Likaså är några av Hostorna (Japan Girl och stor grön) på gång. De står under lysrör och man ser att de blir lite större för varje dag.

Jag har planterat 4 st liljor (2 st liljor vadera av sorterna Luxary Lace och Rajah) som står i köksfönstret och väntar på sol & värme. De ska få plats i den planerade rabatten i mitt nya trädgårdsprojekt.


/Lena

Längtan att påbörja nya trädgårdsprojekt

Solen värmer så gott när den visar sig men så snart den försvinner sjunker temeperaturen. Jag har roat mig med lite trädgårdsstädning i solen och gått och vankat fram och tillbaka och funderat på när och hur jag ska börja med mitt nya trädgårdsprojekt. När det är soligt och varmt så blir man så sugen på att komma igång.Skisser från vinterns brainstorming - kanske det blir något liknade eller så blir det något annat innan det blir klart...Håller på att planera ett inköp på Byggmax så jag vet vad som behövs för att komma igång.

/Lena

Trädgårdsprojekt

Jag planerar och brainstormar för tillfälletom hur jag ska jobba vidare med den varma trädgården som påbörjades i höstas. Det blir en hel del att gräva så fort det går och några kompletteringsköp och en massa finlir. Bara roliga saker!En hel del snickrande blir det också för den delen och nu har jag en ny sågmaskin till min hjälp. Jag hoppas på tidig vår och varma dagar så att man kan börja greja tidigt i trädgården. Det kliar i de gröna fingarna nu....

Sommaren 2011 var grönsaksträdgården vid växthuset det större trädgårdsprojektet jag hade. Här nedan kan du läsa om arbetet i dagboksform.

13 Juli

Jag drog igång ett par rejäla trädgårdsprojekt...man planerar en massa särskilt på vintern men på sommaren så får man ett infall och så har man dragit igång något helt annat. Det började med att sniglarna intog grönsaksträdgården i våras vilket jag inte tyckte om. Då bestämde jag mig för att lägga grus runt grönsakslådorna. För någon vecka sedan hade jag bestämt mig för att gräva ett land längs grönsaksträdgården men eftersom andra projekt som att gräva nya land till buskar jag fått kom emellan så ändrade jag planen till att utöka gruset i grönsaksträdgåden...

Jag kommer istället att satsa på lite uppstamade vinbär och annat roligt...tror jag.

I alla fall så har jag sedan fredags kört 1200 kg grus med skottkärran till min grönsaksträdgård. Det är inte klart ännu... Det ska snickras en träram till grusplanen, spaljéer, montera en kall kompost, lägga markplattor längs växthuset och lite småfix.Idag har jag köpt virke till ramen och en del av spaljéerna samt "byggt" en blomlåda. Jag har använt fyra betongplattor som jag gjort en träram till...Jag har planterat en stamros och lavenel i den och jag är riktigt nöjd med resultatet.  I morgon jobbar jag vidare...


14 Juli
Idag har jag gjort ramen till grönsaksträdgårdens långsida och en av flera spaljéer...Fortsättning följer...


26 Juli
Idag (måndag) så började utförsäljningen av växter hos Fridhems blommor i Gustafs. Jag kom hem men Fackelblomster, Höstvädd, vit Solhatt, Silverarv, en Plymspirea och ett par plantor av en lila vivia som jag inte minns vad den heter just nu. Växterna trängs just nu i växthuset i väntan på plantering.

Förövrigt så har jag idag jobbat vidare i grönsaksträdgården...bl.a. skruvat en skärm/ spalje till, monterat komposten och lagt ut en massa natursten. Trädgårdsportalen är på plats - den ska bara säkerställas att den sitter fast. Jag börjde gräva lite längs grönsaksträdgården och det är riktigt blött i jorden men jag lyckades i alla fall flytta en Gulspira.Det är en del pyssel kvar men det går framåt...kul!


28 Juli
Både igår och idag har jag jobbat hårt i trädgården med att lägga markplattor runt växthuset, snickra skärmar, plantera och gräva nya land, bära sten och byggt en till stenlåda för växter...Jag fortsätter i morgon och hoppas på att bli klar med grönsaksträdgården då. Bilder kommer!


29 Juli
Nu är den klar! Så här blev det...Förra året så var denna del av trädgården en rätt ovårdad del som vi inte alls använde. Sommaren 2010 fick jag växthuset av min man som fick ta plats där och jag ställde dit min sons nu mer oanvända sandlåda bredvid. Detta var vad som fanns i våras...

Bilder från 2010:I alla fall så har det hänt mycket sedan bilderna ovan...en massa grävning, markväv, 1800 kg grus, odlingsbäddar,  spaljeér/skärmar, marksten, nya land, kompost och ett par "stenkrukor med planteringar" och jag är mycket nöjd med resultatet.Gillar du detta inslag skriv gärna en kommentar eller gilla på Facebook.

/Lena

Stort fröpaket - först till kvarn!

Jag har sått en massa frön och har fortfarande en hel del över som jag bytt här på bloggen och även sålt på tradera. Jag tycker det är synd att slänga det som är över - det känns roligare om någon annan får glädje av dem. Men idag tröttnade jag då jag nu i ett par omgångar skickat frön och köpt portot på ICA som har postservice och de har båda gångerna sagt att de klistrar på portot sedan och postar dem åt dig. Jättesnällt av dem men nu har jag fått efterkrav från posten på flera brev så med expeditionsavgift + ytterligare porto så är det rena förlust affären. Spelar i och för sig ingen större roll på pengarna men det är tråkigt.

Så nu över till något mer positivt! Jag gjort i ordning ett fröpaket på resterande frön och packat i vadderat kuvert och den första som hör av sig får fröpaketet. Skriv en kommentar och tala om att du vill ha paketet helt enkelt!

Frön som söker nytt hem:
Hosta m. gul/grön kant
Hosta grön (liten)
Hosta ljusgrön (stor)
Hosta m. vita kanter
Hosta Japan Girl
Hosta Blue Mouse Ears
Kungsljus Gul
Kungsljus Vit
Purpurviva
Lin
Riddarsporre Blue Bird
Lavendel
Salvia (lila)
Stäppsalvia
Basilika
Rucola
Solhatt Alba
Stjärnflocka
Tagetes

Det är är en blandning av egna frön från min trädgård och andras som jag köpt samt från kända fröfirmor. Det är totalt 30 förpackningar en del är det fler av samt mängden frön i förpackningarna varierar mellan några och massor.

Fröpaketet kommer med posten till den som först vill ha det och jag kommer att tejpa fast frimärkena om så behövs. Här har det varit varmt och soligt de senaste dagarna och jag har varit i växhuset och kollat om glasrutona fortfarande är hela - vilket de är. Jorden har börjat tina i växthuset och jag funderade lite över hur den nergrävda stamrosen har det om den överlevt vintern och så. Har ni också njutit av sol och värme de senaste dagarna?

Tillägg: Grattis Elanie - fröpaketet är ditt! Jag har skickat ett mail till dig - returnera din postadress så kommer det en massa frön på posten. Hoppas det ska blomma ordentligt till sommaren.

/Lena

RSS 2.0