Rabarberpaj med vitchoklad & kardemumma

Min dotter: "Den här pajen får du gärna göra igen!"
 
Ingredienser:
3 1/2 dl vetemjöl
2 krm salt
1/2 tsk kardemumma, mortlad
1 dl strösocker
100 gr smör
100 gr vit choklad
500 gr rabarber, skalade och skivade
2 msk strösocker
1 msk maizena eller potatismjöl
vispgrädde
 
Gör så här:
1. Sätt ugnen på 175 grader
2. Häll mjöl, salt, kademumma och 1 dl socker i en bunke
3. Tillsätt det kalla smöret skuret i mindre bitar och finfördela snabbt  med fingrarna till en smuldeg
4. Hacka chokladen grovt och blanda ner i smuldegen
5. Skär rabarberna i mindre bitar, blanda med socker och maizena/ potatismjöl
6. Lägg rabarbern i formen och strö över smuldegen
7. Grädda i mitten av ugnen i ca. 35 minuter
8. Servera med vispad grädde
 
Supergott!
 
Jag hittade detta recept i dirketreklam som kommer hem i brevlådan från Hemköp och det finns även på deras hemsida.
 
/Lena
 
 

Körsbärsträd i blom

 
Jag älskar våren när Körsbärsträden slår ut i blom. Jag har ett träd i min trädgård men kan tänka mig fler i nästa trädgård.
 
/Lena

Rabarberchutney

Idag inledde jag dagen med att åka till tippen med en massa trädgårdsskräp som samlats på hög när jag vårfixat i landen. Efter det bakade jag en familjefavorit nämligen Banankaka som alltid påminner oss om vår första Thailandsresa. När jag ändå höll på så blev det även en Rabarberchutney som jag velat prova från Växthusmadam och avslutningsvis en Rabarbetpaj.
 
Rabarberchutney med sting

Indredienser:
500 g rabarber
2 röda lökar
1,5 msk ättika 24%
3/4 dl vatten
5 dl socker
1 tsk mald ingefära
1,5 msk curry
2 tsk salt
1-2 finhackade röda pepparfrukter
6 torkade finhackade aprikoser

Gör så här:
1. Häll rabarber, lök, ättika och vatten i en stor kastrull som är rostfri. Koka i 10 minuter.
2. Lägg i resten av ingredienserna. Koka sakta (annars bränner det vid, rör med jämna mellanrum) 30-60 minuter beroende på hur rinnig eller fast din chutney hunnit bli. Jag kokade min i nästan 60 minuter.
3. Smaka av och njut av denna chutney med sting!
 
Rekomenderas varmt = supergod! Kommer att bli perfekt till sommarens grillning om den inte är slut innan dess förstås.
 
/Lena

Våren är här!

 
Tulpanerna är på väg fram en del alldeles ny uppkrupna och en del drygt en decimeter. Det låser kallt trots att solen värmer så känns det lite kyligt ibland.
 
 
Idag planterade jag bl.a. om min Oregano och kineskia gräslöksplantor. Luktade dessutom jättegott så nu vill jag att värmen kommer på riktigt så att jag kan köpa hem lite örtväxter som jag gillar.
 
/Lena

RSS 2.0