Höstsilverax i full blom



Den är helt underbart vacker min nyinflyttade Höstsilverax som började blomma lite försiktigt i tidigare i veckan men nu visar sin storslagna skönhet. Den passar på ordentligt nu  i värmen och solen som varit här i ett par dagar.

/Lena

Vilken överrasknings present!

Igår mötte jag min faster vid Blomsterlandet i Borlänge. Hon överraskade mig med att hjälpa mig planera en varm rabatt och sedan dessutom köpa den. Det blev både det ena och det andra så idag har det planterats för fullt...Rödbladig alunrot, Echinacea Harvest Moon, Höstöga, Daglilja Stella d´Oro, Gul daglilja, Gul gräslilja, Klätterbenved Emerald´n Gold, Klippstånd, Höstrudbeckia, Gul iris....


Gul daglilja


Höstöga

Om tid och väder tillåter så fortsätter jag i morgon och fyller på med Gullstav, Orange daglilja, orange lilja m.m.


Orange Daglilja

Redan nu kan jag få en känsla för hur den här nya delen i trädgården kommera lysa upp och ge energi till trädgården. Jag kommer också att bygga lite i den här delen för att skapa rumskänsla - det kommer bli jättebra! Det blir riktigt spännande nästa sommar när jag får se allt i blom och i samspel med varandra.

Jag fick även en ros Pink Fairy att ha nere vid växthuset och en karminröd Klematis som jag kommer plantera under veckan.

/Lena

Världens godaste kesofrallor

I dag har jag för andra gången denna veckan bakat Kesofrallor. Det var i  tisdags det blev lite bakning på eftermiddagen. Jag bakade kesobröd med min son som mer än gärna hjälper till när det vankas bakning.

Frallorna blev hela familjens favorit och det har tok-ätitis under veckan av dessa så har jag bakat ett lass till. Idag har jag dock fått sköta bakning själv då sonen var upptagen av att leka.



Ingredienser:

3 pkt jäst
1 liter mjölk
200 gr smör (smält i kastrull och häll på mjölken så att det blir fingervarmt)
500 gr keso
3 liter vetemjöl special
4,5 tsk salt
3 tsk socker

1 ägg
vallmofrön

1. Baka ihop degen som en vanlig jäsdeg. Degen är lös och kladdig.
2. Jäs (30 minuter) och forma frallor och lägg på plåtar.
3. Jäs (30 minuter) på plåt och pensla med ägg och strö på vallmofrön
4. Grädda i 200 grader.


/Lena

Rosknoppar

Både Peacerosorna och den théfärgade stamrosen har knoppar som jag ser fram emot att än en gång få se i blom...

Peaceros

Théfärgad stamros

/Lena

Höstaster i blom

Wow vilken skön dag!  Besökte bl.a. Dalarnas filmfestival idag och avslutade eftermiddagen med att slumra i solen i stora fotöljen på altanen en kort stund. Riktigt skönt! Har varit riktigt trött denna vecka - men när solen är framme och man kan vara ute i trädgården så är det en riktig energiboost för mig. Jag har idag fotograferat lite i trädgården. Höstastern har slagit ut i blom...







/Lena

Pesto på egen Basilika

Igår var jag ner i växthuset och plockade in Basilika för att göra en egen Pesto. Pesto - går bra till allt, pasta, på smörgåsen...! Egen pesto är enkel att göra och smakar ljuvligt.



Ingredienser:
2 dl färska Basilikablad
2 vitlöksklyftor
25 gram pinjenötter eller valnötter
50 gram riven parmesanost, västerbotten eller någon annan vällagrad ost
3/4 dl olivolja
salt

1. Skala vitlöksklyftorna.
2. Kör basilika, vitlök, nötter, salt och ost i mixern.
3. Tillsätt oljan, lite i taget tills allt är välblandat.

/Lena

Allium & Kejsartulpan beställt!

I fredags svängde jag som hastigast in på Blomsterlandet i Borlänge för att köpa ett par Little princess som jag planterade under gårdagen. När jag var där så tittade jag på tulpansortimentet... Då jag dessutom tidigare på dagen kikat även på Blomsterriket i Falun så bestämde jag mig för att beställa på nätet är bäst - både när det gäller priser och utbud.

I går beställde jag en del vårlökar hos Odla.nu.

Allium 'Gladiator'

Det blev Allium Gladiator som jag har några sedan tidigare och älskar. Den blommar i juni och blir ca. 150 cm hög.  Fin i rabatter tillsammans med lägre perenner eller buskar.


Tulpan 'Purissima'

...och 50 st vita Kejsartulpaner till riktigt bra pris beställde jag också.

Odla.nu hittar du på länken nedan:
Jag ser fram emot att få plantera dem så fort de dyker upp i min brevlåda.

/Lena

Morötter - röda, lila, gula, vita & oranga

Idag var solen på min sida och jag har haft en riktigt skön trädgårdsdag. Det blev en hel del pyssel och nästan ett helt nytt land grävt till och med.

Jag har skördat morötter i alla färger...Kvar finns nu en odlingskrage med vintermorötter.

I morgon ska det bakas morotsbröd - som är fantastiskt gott!

Vill du se receptet för morotsbröd se följande länk:

I växthuset har jag kunnat plocka tomater...


Till kvällen blev det tacos med sallad, gurka, tomater & lök från det egna landet. Mums!

/Lena

En röd mc & röda äpplen från Mockfjärd



Igår åkte vi till Mockfjärd för att titta på en motorcykel som mullrade rejält och var härligt röd,vit och full av krom som vi ska hämta på torsdag. När vi var där så passade jag på att besöka min faster som genast fyllde bilen med den ena efter den andra växten. Det var bl.a. flera sorters iris, rudbeckia och en fantastisk stor och fin höstsilverax. Det blev lite frön och en påse nyplockade härligt röda äpplen också innan vi for vidare hemåt igen. Det blev en hel del grävande på eftermiddagen i trädgården och som tur var hade jag en tom odlingsbädd för de växter som jag inte hann få på plats. Men de sitter på plats innan veckan är slut skulle jag tro.

Det blev dessutom lite tid över till en äppelpaj till kvällen...mums.

/Lena

Dill: Anethum graveolens

Idag har jag skördat dillen...


I sommras var det färskpotatis och dill! Gudomligt gott. Idag plockade jag den sista dillen för användning under höst och vinter.


Dillen är ettårig och ska sås varje år och ligger defenitivt med i vårplanteringen för mig. Just dill kan man frysa in i massor - vilket jag också gör. Den smakar faktiskt nästan lika bra fryst som färsk. Som garnering är dillen dock bäst färsk.


/Lena


RSS 2.0