Vit Choklad Pannacotta med Hallon & Blåbär

Sista april blev det en vit choklad pannacotta med hallon och blåbär!

Man behöver totalt 400 gr bär till denna pannacotta.
Recept
2 Pannacotta:
2
dl
vispgrädde
2 2 dl mjölk
75 75 g strösocker
4 4 st blötlagda gelatinblad
240 240 g vit choklad, hackad

Halloncoulis:
250 250 g hallon
florsocker

1. Blötlägg gelatinbladen i vatten 20 minuter innan tillagning. Koka sedan upp grädden och mjölken i en kastrull. Tillsätt sockret och chokladen. Krama ur gelatinet och lägg ner det också. Låt allt smälta under omrörning.

2. Sila bort överflödig vätska med en finmaskig sil eller grov duk. Häll sedan upp allt i portionsformar. Låt stelna i kylen i ett par timmar.

3. Mixa hallonen till en puré med en stavmixer (eller gaffel). Sila bort kärnorna med en finmaskig sil och smaka av med florsocker. Vänd sedan i de färska bären. Servera med panacottan och njut!

4. Gör gärna lite extra halloncoulis som serveras i en kanna som extra tillbehör.

Detta recept räcker till 5-8 personer beroende på hur stora portioner man vill servera.


Super gott! Nästa gång kommer jag att använda färska jordgubbar...

/Lena



Lavendel & Jordgubbar


Idag var jag till Plantagen i Falun och småhandlade. Det blev 12 säckar jord, 1 st planta Kantnepeta och 4 st plantor Lavendel. Jag har tänkt att plantera Lavendeln i en upphöjd planteringsbädd med en stamros och några små jordgubbssticklingar. Rosen har jag inte köpt ännu - jag funderar lite ännu på vilken sort jag ska köpa men jag har span på en i Borlänge. Vi får väl se om den finns kvar när jag tänkt klart.
/Lena

Nu blommar körsbärsträdet!

Mitt körsbärsträd blommar!
28 april

28 april 2011

Torsdagen den 28 april 2011

Visst är det fint?!

På lördag firar man dessutom Körsbärsblommans Dag där med ett antal Japan-inspirerade event som t.ex. kimono-show och cosplay-show. Ett hett tips!
/Lena

Plantera potatis i växthuset


Jag har en massa potatis på förgroning och idag så planterade jag några i en 30 liters balja i växthuset i hopp om att få lite färskpotatis till midsommar. Jag kommer att fylla på med mer jord efterhand blasten växer...Jag har valt en tidig sort och om jag inte missminner så blev det Magda. Resten kommer jag att sätta i en pallkrage om en vecka och de som inte får plats hamnar i hinkar på altanen. Jag övergav min tidigare tanke om planteringssäckar då jag köpt ett antal pallkragar och ställt ut nere vid växthuset.

I Växhuset är oregano, gräslök, kinesisk gräslök (Den klarade vintern!), vitlök, potatis, hostor,daggkåpa & näva på tillväxt.

Vitlöken planterade jag i vintras. Både i landet och i krukor. Det var säket en halvmeter snö mot fönsterrutona på växthuset. Vitlöken har vuxit mest i krukorna men alla satta vitlökar tog sig.



Snart är det dags att kika efter tomatplantor...
/Lena

Hallon & Blåbärspannacottapaj


I morse bestämde jag mig för att bjuda på en Hallon & Blåbärspannacottapaj på eftermiddagen. Det är en cheesecake-liknande efterrätt som ser ut och smakar lyxigt, men är enkel att fixa.

Pajdeg:
12 st digestivekex
75 gram

Fyllning:
3 st  gelatinblad
3 dl vispgrädde
1 dl strösocker
300 gram hallon & blåbär
200 gram philiadlphiaost

1. Kör kex och smör i matberedare. Tryck ut blandningen i botten på en pajform eller en bakform med löstagbar botten. Låt stå i kylen medan fyllningen görs.

2. Lägg gelatinbladen i en skål med kallt vatten.

3. Häll grädde och socker i en tjockbottnad kastrull och sjud på svag värme tills sockret har löst sig.

4. Ta upp gelatinbladen ur vattnet, krama ur och rör ner dem i grädden. Ta bort kastrullen från värmen och låt svalna något.

5. Mixa hallonen och blåbär med mixer-stav eller i matberedare till en puré. Rör ner cream cheese och purén i grädden. Vispa till en slät kräm och häll den i pajformen.

6. Låt pajen stå i kylskåpet i minst 3 timmar eller tills den har stelnat. Servera med färska bär.

Riktigt uppskattad blev den av familjen och svärmor som kom på besök.
/Lena

Körsbärsträdet är fullt med knoppar


Jag köpte mig ett Körsbärträd (Prunus Nipponica "Ruby) förra sommaren hos Bäsna Trädgård. Jag har satt det vid entrén så att jag ska se dess blomning varje gång jag kommer hem. Jag har pysslat om trädet och längtar till det ska blomma. Nu är det alldeles fullt i knoppar så snart är det äntligen dags!

Jag har funderingar på / planerar att plantera ett till på gaveln av huset...Vi får se vilken sorts träd det blir...
Visst är de i alla fall underbart vackra och om vårkänslorna inte infunnit säg ännu så gör de det när man ser ett körsbärsträd i full blom.
/Lena

Grilla minisouvlaki


Det är facinerande hur man blir när solen och värmen dyker upp...Idag har jag krattat löv klippt bort gammalt från växterna planterat fyra rötter daggkåpa och ställt in i växthuset och grejat i största allmänhet i trädgården. Grannarna har grillat på sina tomter under dagen så till kvällen kunde vi inte låta bli. Det blev bl.a. Minisouvlaki - små kycklingspett & Tsatsiki. Mmm jättegott!

Minisouvlaki:
750 gram Kycklinglårfile
1 st citron
3 msk olivolja
1 nypa salt
1 krm cayennepeppar
1 krm socker
1 kruka oregano
2 klyftor vitlök

Tsatsiki:
Riven gurka
Pressad vitlöksklyfta
Gräddfil


/Lena

Habanero plantor


I onsdags fick jag mina Habaneroplantor jag ropat in på en auktion på tradera. 16 kronor + porto 12 kronor och direkt hem i brevlådan. Helt perfekt! Plantorna var mycket bra paketerade och inte skadade på något vis. De hade fina rötter och låg i lite jord så nu har jag planterad dem i krukor och de ser jättefina ut. Hoppas de ska trivas hos mig. De ska få stå i växthuset bara det blir lite varmare och växa till sig ordentligt. Troligtvis blir det en chiliplanta till av något slag som får gör dem sällskap.
/Lena

Andra grillningen...

Grillning
Idag kändes det riktigt rätt med att slå till med säsongens andra grillning. Det var varmt och härligt ute så middagen avnjöts ute på altanen. Fantastiskt skön inledning på ledigheten.
/Lena

Våren ger sig till känna

April

Nu blommar Vitsipporna i trädgården och nästan alla tulpanlökar har vuxit sig upp lite ovanför jord ytan.



En riktig påsk plantering har jag gjort med pingstliljor, krokus och penseér.


April

Vi har dessutom en härlig sol som värmer både jorden och vintertrötta människor. Grannarna grillar för fullt och är aktiva på sina gårdar. Det är som om även vi människor kommer ur vårt ide. Själv är det trädgårdsstädning, vaktande av sådda frön, fönsterputsande av växthuset och planering av nya odlingbädder som står högst på min aktivitetslista. Jag går också och funderar en hel del på de planer jag la upp i vintras för trädgården. Vad ska jag göra först? eller till och med nya och ännu bättre projekt...
/Lena

Snygga rum ute



Jag gillar verkligen detta däck med plankorna på högkant!

Att flytta ut rummet på sommaren är härligt. Att kunna sitta lika mysigt och bekvämt ute nära växter och jord längtar jag verkligen till nu. I Aftonbladet visar de på fina ute tips - Kanske inte de blilligaste lösningarn men vackra.

/Lena

Göra rent växthuset

Jag har skurat rent växthuset. Det är lika viktigt som att göra rent växthuset är det att göra rent krukor och blomlådor. Bakterier och virus från tidigare odling kan nämligen finnas kvar och smitta de nya växterna. Ut med övervintrande parasiter och in med solen.

Jag blandade i ordning rengöringsmedel förra helgen och hann nästan klart innan det tog slut så idag ska jag  göra rent resten av växthuset. Jag hade inga rengkläder på mig sist och det var rejält blött så det är något jag rekomenderar. På med regnkläderna och ta fram högtryckssprutan eller vattenslangen.

Rengöringsmedel
Det mest effektiva rengöringsmedel, som dessutom är miljövänligt, gör du själv. Ta 1/2 deciliter grönsåpa och ett par kryddpåsar citronsyra till en liter vatten. Med detta medel slipper du kalkfläckar på glaset och dessutom lossnar eventuella alger lätt.

Jag använde trasa och diskborste för att komma åt ordentligt i alla skrymslen. När jag gjorde rent växthuset invändigt så luktade jorden varmt och fuktigt och jag blev att längta till ett fullt växthus på sommaren. Jag älskar att sitta i min korgstol och känna lukten av växterna och jorden och skåda deras skönhet. Snart är det dax!
/Lena

RSS 2.0