Toscana på hemmaplan - rustik trädgårdVisst är trädgården härlig? Vad tycker ni? Detta är en typ av trädgård jag skulle njuta mycket av att besöka då och då men inte på min hemmaplan. Just nu känns den dock helt underbar.

/Lena

Inspiration - Viktoriansk trädgård/Lena

Bloggen firar...Firar ett år med bloggen!  Det har varit mycket roligt och givande och många nya bekantskaper i bloggvärlden.

/Lena

Överraskning & planerad sådd

Jag fick ett brev på posten fullt med frön. Det var en överaskning från Margit som skickat Svart Nysrot, Snokört Blue Bedder, Tagetes Vanilla & Orange. Spännande!

Så då blev det till att ta reda på hur jag ska så dem:

Svart Nysrot
Sås inomhus. Täck med ett tunt lager grus eller perlit. Om groning ej inträffat inom en månad placeras sådden i kylskåp ca en månad. Därefter utomhus i skuggläge. Kan även sås sep-nov utomhus i krukor eller på friland avsett för uppdrivning.

Snokört
Direktsådd på varm växtplats. Vattna såytan före sådd. Håll sådden fuktig tills fröna grott.

Tagetes
Förkultiveras inomhus i såjord i mars-april. Gror efter 7-14 dagar. Håll sådden vid 20-25 grader, ljust och svalt efter groning. Utplanteras efter avhärdning när frostrisken är över.

Det börjar bli slut på såtråg inne så jag måste ut och leta fram dem jag ställt undan ute vid växthuset.  Jag har tänkt så imorgon. I planen ingår Solhatt Alba, Parasollblad & Brokbladig Stjärnflocka.

/LenaSått Akleja

Idag har jag sått Aklejor. Fröna ska bara täckas lätt och stå inne ett dygn och sedan ut i kylan. De ska kunna gro utan köldperiod men procenten plantor blir fler med köldperiod har jag läst.

Det blev Klematisakleja Clementine Salomon Red, Klematisakleja Clementine Salomon Blue, Japansk Akleja Cameo White, Akleja Nora Barlow, Akleja Black Barlow och Akleja Hybrid Green Apples.

Jag har även läst att Aklejor ska vara lättsådda och en bra nybörjar växt när det gäller sådd från frön så jag har stora förväntningar på att lyckas med dessa. Det gäller att pyssla om dem när de gror till våren. Spännande!

/Lena

Minimalistisk trädgårdÄven denna stil på trädgård gillar jag. Den är dock inte aktuell i nuvarande trädgården då jag är lite av en expert på att klämma in så mycket jag kan och har råd med. Sen händer det ju så mycket mer när det är så.

/Lena

Kallt & frösåddIdag har jag planterar en del frön som jag i morgon ställer ut i snön...och i brevlådan har det de senaste dagarna ramlat in ytterligare frön från bloggvännerna.

Just nu tycker jag nog att det är lite för kallt och längtar därmed extra mycket till våren.

/Lena

Banankaka

Kallt idag -21 grader. Jag passade på att baka banankaka med sonen då banankaka påminner oss om Thong Nai Pan Yai stranden på Koh Phanag i Thailand. Den är jättegod och det kändes nog lite varmare och mysigare också.


Ingredienser:
2 ägg
1,5 dl socker
2 bananer
4 msk grädde
50 gram rumsvarmt smör
2 1/2 dl vetemjöl
1/2 tsk bikarbonat
1 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
kokos eller ströbröd till formen

1. Sätt ugnen på 175°.
2. Smöra och bröda en sockerkaksform.
3. Vispa ägg och socker riktigt poröst. Starta på lägsta hastighet och öka därefter till hög hastighet under ett par minuter.
4. Mosa bananerna.
5. Sänk hastigheten på din Assistent till lägsta och tillsätt bananer och grädde. Tärna även i det rumstempererade smöret.
6. Blanda mjöl, bikarbonat, bakpulver, vaniljsocker och tillsätt till smeten. Kör maskinen på lägsta hastighet tills allt blandats, men inte längre än så.
7. Häll upp smeten i den smorda och bröade formen och grädda i 40 minuter.

/Lena


RSS 2.0