Trädgårdsskattgömmor för barnen

 
Ett kul trädgårdspyssel som man kan göra med barnen. För instruktioner se länken:
 
http://www.empressofdirt.net/gardentreasurejars/
 
/Lena

Jordgubbsrosor

Hittade den här idén på nätet som jag bara måste prova vid tillfälle.
 
 
http://www.goodshomedesign.com/strawberry-rose-bouquet-tutorial/
 
/Lena

Baguetter på surdeg

Vi gjorde fördegen på lördagsmorgonen och sedan själva degen samma kväll för att kunna äta nybakt till frukost på söndagmorgon.
 
Det här receptet är för två stora och fyra halvstora baguetter.
 
Ingredienser: 
En fördeg
800g Manitoba cream 
500g vatten
20 g havssalt


Gör så här:
1. Blanda fördeg, mjöl och vatten.
2. Kör på mellan hastighet i assistenten i 12 min, tillsätt saltet och kör ytterligare 4 min.
3. Smörj en stor plastlåda (vi använde en 14 l men vilket visade sig vara mycket väl tilltaget) med 1-2 msk rapsolja.
4. Tippa i degen och täck med locket eller en handduk. Låt jäsa en timme i rumstemperatur. Vik sedan upp degen från kanterna mot mitten. Sedan ska degen jäsa till dubbel storlek. Kalljäs degen i kylskåpet i ca. 9-12 timmar. Man kan även byta ut kalljäsningen i kylen mot jäsning i ca 3-7 timmar i rumstemperatur tills degen uppnått dubbelstorlek. D.v.s. Endera i kylen i ca 9 - 12 timmar eller varmt, 20-24 grader i ca 3-7 timmar.

Grädda brödet:
5. Ta fram degen ur kylen när den jäst klart och låt den stå framme ca en timme innan gräddning. 
6. Sätt in en baksten eller plåt i mitten av ugnen. Vi hade ingen baksten men ska testa det nästa gång.
7. Sätt på ugnen i god tid, temp, 275 grader. Med baksten tar det ca en timme för att bli varmt. Sätt även in en plåt nederst i ugnen.
8. Vält ur degen på mjölat bord och strö mjöl över degen. Dela degen i två stora delar. Den ena ska bli två stora och den andra ska bli fyra halva. Dela den ena av dessa på längden och sträck försiktigt ut degen något och vrid baugetten ett halvt varv åt vardera hållet utan att pressa ur luften. Dela den andra åt andra hållet i fyra delar, sträck försiktigt ut degen något och vrid baugetten ett halvt varv åt vardera hållet utan att pressa ur luften. 
9. Grädda i mitten av ugnen på baksten eller en varm plåt. Sänk temperaturen till 250 grader och lägg in tre isbitar på den nedersta plåten.
10. Efter 10 minuter så sätt in en termometer i brödet och grädda till 96 grader. Vi hade ingen termometer så här fick vi gå lite på känn men det fungerade det också så nästa gång provar vi med termomenter också.
11. Låt brödet svalna på galler. 
 
Källa: http://www.bakasurdeg.se//ShowRecepy.aspx?ID=699
 
"Det här brödet är till och med godare än Kesofralla." säger min son och det är hans absoluta favoritbröd och jag kan själv intyga att det smakade riktigt bra.
 
Blir ni sugna på att prova på att baka Kesofrallor så hittar ni receptet här:
http://annalenasays.blogg.se/2011/september/kesobrod.html
 
Eller vill ni starta en surdegsgrund eller en fördeg så har jag skrivit om det tidigare.
 
/Lena
 
 

Fördeg

Lördag förmiddag och det är dags att göra en fördeg så att vi ska kunna äta nybakt bröd till söndagsfrukosten. Sonen vill testa det här med surdegsbakning och har bestämt att det ska bli baugetter när det blir klart.
 
Ingredienser: 
100g Surdegsgrund
150g Vetemjöl
150g kallt vatten 

Gör så här: 
Vi blandade fördegen direkt i assistentkitteln. Tips: Ställ assistentkitteln eller en skål på köksvågen och nollställ.
Tillsätt 100g surdegsgrund och nollställ köksvågen. Tillsätt 150g mjöl, nollställ, 150g vatten. Rör om. Konsistensen ska vara som en trögflytande smet.
Täck med handduk eller liknande.
Låt jäsa ca 9-12 timmar i 20 - 26 grader. Vi använde skåpet ovanför kylen (24 grader)
När fördegen är bubblig är den klar. 
  
Källa: http://www.bakasurdeg.se//ShowRecepy.aspx?ID=393
 
"Man får inte ha bråttom när man bakar det här."
 
/Lena

Starta surdeg / surdegsgrund

"Kan vi inte göra en sån där deg som man måste mata mamma?" Sa min son till mig för några veckor sedan. Sagt och gjort så bestämde vi oss för att starta en surdeg. Efter att kikat runt på internet och sett att det fanns varierande instruktioner och tips så bestämde jag mig för att göra så här:
 

Dag 1

En glasburk med lock som rymmer cirka 5 dl + en gaffel + vatten + rågmjöl + vetemjöl 
0.5 dl vetemjöl 
0.5 dl rågmjöl 
vatten 

1. Häll cirka 1 dl ljummet vatten i en noga rengjord burk. Istället för att använda diskmedel kan du ställa in burken i en varm ugn i några minuter.

2. Tillsätt 0.5 dl vetemjöl och 0.5 dl rågmjöl. Rör om med en gaffel tills du får en ganska trögflytande slät smet. Vatten och mjölmängden behöver inte vara exakt, det viktiga är att du i slutändan får en konsistens som liknar en tjock pannkakssmet.

3. Förvara surdegsstarten i rumstemperatur med locket på glänt så att luftens bakterier når smeten. Ställ gärna en uppochnervänd plastbunke ovanpå burken.

 

Dag 2

1 dl vatten 

0.5 dl rågmjöl 

0.5 dl vetemjöl 

4. Förhoppningsvis finns det nu några luftbubblor i surdegen och du kan ana en mild och aromatisk doft. Bli inte orolig om surdegen ännu inte har kommit igång, processen kan ta en till två dagar beroende på rumstemperatur och vilken typ av mjöl som du har använt.

5. Mata surdegen med 1 dl vatten, 0.5 dl rågmjöl och ½ dl vetemjöl och rör om. Förvara i rumstemperatur med locket på glänt och gärna med en uppochnervänd bunke ovanpå.

 

Dag 3

1 dl vatten 

0.5 dl rågmjöl 
0.5 dl vetemjöl

6. Mata surdegen med 1 dl vatten, 0.5 dl rågmjöl och 0.5 dl vetemjöl. Rör om och förvara i rumstemperatur med locket på glänt.

 

Dag 4
Nu är surdegen förhoppningsvis redo att bakas med. För varje dag som du matar din surdeg tar det kortare tid för den att börja bubbla. En frisk och mogen surdeg brukar börja bubbla 2–3 timmar efter matningen.

7. Testa att skaka eller vicka försiktigt på burken så kommer du att märka att den nästan rör sig av sig själv. Det finns liv där inne och du kan nu börja baka surdegsbröd med den.

8. Obs! Glöm inte att mata din surdegsstart dagen innan du ska baka med den. Mata den däremot inte direkt efter att du har bakat med den om du inte planerar att baka med den även nästa dag.

 

Efter att läst runt lite så blev det att jag använde mig av Sébastien Boudets instruktioner som jag hittade här: http://www.recept.nu/sebastien_boudet/matbrod/mjol/starta_en_surdeg/

 

Spännande det här med en deg som ska matas tycker sonen.

 

/Lena

 

 


RSS 2.0