Snabb Vaniljpannacotta med Hallon

Vi gillar pannacottor i familjen. När den planerade efterättspajen blev sågad av barnen redan innan tillredning så fick jag snabbt tänka om och råkade då springa på ett recept på snabb pannacotta. Något skeptisk så tänkte jag att jag provar i alla fall.
 
 
Ingredienser

3 dl grädde

3/4 dl gelésocker multi

1 st vaniljstång

Drygt 1 dl hallon, färska eller frysta

 

Instruktioner

Hetta upp grädde och rör ned sockret och vaniljfröna. Det ska inte koka. Häll upp i små krämkoppar. Ställ i kylen 1 timme. Dekorera med hallon.

Resultatet blev defenitivt godkänt - även av barnen! Perfekt blandning av sött och syrligt!

/Lena


Chilisådd

Nu så har chilifröna kommit i jord. Ser fram emot och hoppas på att det blir några riktigt fina plantor. I år blev det 6 sorter och några sorter som jag inte brukar springa på i butikerna samt lite blandad styrka på dem.
 
 
Starflame
Grön/gul ”Hot chili”-typ med mycket stark smak. Frukterna är 12–15 cm långa, spetsiga och 2–3 cm i diameter. Vackert gula när de är mogna.
 
Black Hungarian
En knubbig medelstark chili som påminner om Jalapeno och är en mycket gammal kultursort. Plantorna blir 80-90 cm höga med lila vener i stammar och blad samt vackra lila blommor. Frukten har en koniskt knubbig form och blir ca 5 cm lång. Chilin har en mycket mörk svartlila färg som omogen, vid full mognad blir färgen djupröd. Smaken är frisk och saftig med en behaglig medelstark hetta.
 
Mulato Isleno
Mulato Isleno är en smakrik och mild chili från Mexico som används i en stor mängd av lokala maträtter, bl.a för att tillaga den berömda "Molesåsen". Mulato är nära besläktad med chilisorten Poblano men har en sötare och fruktigare smak.
 

Mulato Isleno är mycket god att rosta på grillen eller i en het stekpanna. Styrkan ligger bara på 1.000-3.000 Scoville men smaken är kraftig med aromatiska inslag av lakrits, tobak, körsbär och exotiska kryddor.

 

Plantan är kraftig med stora blad och blir 60-90 cm hög. Chilifrukterna är hjärtformade och 10-15 cm långa.
Chilin går från grön till chokladbrun färg som mogen. Stam och grenar behöver stagas upp för att orka bära den rikliga skörden av stora chilifrukter.

 

Jalapeno Orange
En vacker och ovanlig Jalapeno med en lysande orange färg på frukterna. Plantorna kan bli meterhöga och producerar stora mängder med knubbiga apelsinfärgade jalapenos. Chilin är tjockväggad och blir 7-8 cm lång och ett par cm i diameter. Smaken har den välkända saftiga Jalapenosmaken och styrkan går upp mot 8.000 Scoville.

 

Cayenne Purple
Cayenne Purple är en medelstark Mexikansk cayennepeppar med en intensiv purpurfärg under sin mognadsfas.
De aromatiska och smakrika frukterna blir ca 7 cm långa och går från grönt till purpur och slutligen djuprött vid mognad.

 

Plantan blir 45-60 cm i höjd och vill ha mycket sol. Den lämpar sig väl som en dekorativ och kryddstark krukväxt som ger goda skördar.

 

Habanero Red
En klassiker med över 300.000 Scoville i styrka. Denna välkända Habanerovariant kommer från Mexico ger rikligt med små skrynkliga röda paprikaliknande frukter.

 

Plantan blir omkring 90 cm hög och frukterna går från grönt till lysande rött vid mognad. Chilin är är en given ingrediens i kryddstark mat.

 

 

Åh så kul och spännande - längtar till det börjar växa i miniväxthuset!

 

/Lena

 

 

 


RSS 2.0