Vill ha mer sol

Solen kom fram till kvällen och det kändes direkt som sommar. Imorgon hoppas jag på fint väder då det är min äldstas födelsedag.
/Lena
En av mina favoriter

Nu har jag sett Allium i blom på flera ställen. Allium är en av mina absoluta favorit lökväxter. Kan faktiskt inte tänka mig en trädgård utan. Finns dessutom många att välja på i storlek så att man kan de kan passa in bland andra växter man redan har i trädgården. Föredrar de lila framför vita men alla är fina. :)

/Lena
Härliga syréner
Nu blommar syrénen för fullt och sprider sin ljuvliga doft - Härligt!

/Lena
Träd i blom
Det blommar så härligt i träden nu. Mina absoluta favoriter är dock Körsbärsträd och Rosenmandel. De fyller mig med underbara vårkänslor. Så som ni förstår så tillhör de kategorien "ett måste i trädgården" för mig. :)

/Lena
Är sååå sugen på att fota natur & trädgårdar igen...
Då jag varit utan trädgård ett tag så har det varit lite bloggdött men nu är jag sååå sugen på att få fota natur och trädgårdar igen så det blir nog några fotoexkursioner inplanerade under sommaren. Tips mottages tacksamt! :)

/Lena
Blåbärspaj med vallmo

Den här Blåbärspajen är jättegod och receptet kommer från Leila
Smuldeg:
250 g kallt smör
1 1/2 dl råsocker
2 1/2 dl vetemjöl
1/2 dl blå vallmofrön
3 dl havregryn
250 g kallt smör
1 1/2 dl råsocker
2 1/2 dl vetemjöl
1/2 dl blå vallmofrön
3 dl havregryn
Fyllning:
1 1/2 liter frysta blåbär
1 dl strösocker
3/4 dl potatismjöl
1 dl strösocker
3/4 dl potatismjöl
Vaniljglass till servering
Gör så här:
1. Sätt ugnen på 200 grader.
2. Tärna smöret i små bitar och nyp ihop det med råsocker och vetemjöl tills det blir till en smulig deg.
3. Blanda försiktigt i vallmofrön och havregryn utan att grynen går sönder för mycket.
4. Blanda blåbär med strösocker och potatismjöl och häll fyllningen i botten av en eldfast form eller gjutjärnspanna.
5. Strö smuldegen över blåbärsfyllningen och grädda pajen gyllene i mitten av ugnen i cirka 25 minuter.
6. Servera blåbärspajen varm med mjuk vaniljglass eller lättvispad grädde.
2. Tärna smöret i små bitar och nyp ihop det med råsocker och vetemjöl tills det blir till en smulig deg.
3. Blanda försiktigt i vallmofrön och havregryn utan att grynen går sönder för mycket.
4. Blanda blåbär med strösocker och potatismjöl och häll fyllningen i botten av en eldfast form eller gjutjärnspanna.
5. Strö smuldegen över blåbärsfyllningen och grädda pajen gyllene i mitten av ugnen i cirka 25 minuter.
6. Servera blåbärspajen varm med mjuk vaniljglass eller lättvispad grädde.
/Lena
Premiärbesök hos Bäsna Trädgård
Nu är det några veckor sedan premiärbesöket hos Bäsna trädgård men som alltid så var det trevligt och gav en massa skaparlust. Det var härligt att gå runt där och se hur trädgården var på gång och trots att det var mot kvällskvisten så tog sig solen över trädtopparna i trädgården här och där och föll perfekt in på en sittbänk så man kunde sitta och titta och njuta i solen en stund i trevligt sällskap.

En härlig eftermiddag i Bäsna
/Lena
Jordgubbar i vingelé med vit chokladmousse
En vuxen trevlig efterrätt som passar bra nu när det börjar säljas jordgubbar :)

Ingredienser:
6 gelatinblad
7 dl halvtorrt mosserande vin, t.ex. Asti Cinzano
1 liter jordgubbar
1/2 vaniljstång
3 dl vispgrädde
100 gr vit choklad
Gör så här:
1. Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten ca. 5 min
2. Värm 2 dl vin i en kastrull. Krama ur gelationbladen och smält dem i den varma vätskan.
3. Vispa ihop den varma vätskan med resten av vinet.
4. Skölj och skär jordgubbarna i bitar, men spara 6 jordgubbar till servering. Fyll glasen (som rymmer ca. 2 dl) till hälften.
5. Häll på vätskan , så den precis täcker jordgubbarna.
6. Ställ i kylen i minst 3 timmar tills gelén stelnat.
7. Snitta och skrapa ur fröna ur vaniljstången med en vass kniv. Värm grädden med fröna i en kastrull. Dra av från värmen och smält 50 gr vit choklad i grädden. Låt svalna och förvara i kyl 3-4 timmar så att den stelnar. Då går det lättare att vispa den till en mousse.
8. Vispa grädden till en mousse strax före servering. Toppa gelén med mousse och en halv jordgubbe. Riv över vit choklad.
Ursprungs receptet kommer från Allt i Hemmet nr 7 2013
/Lena