Morotsbröd i långpannan
Det är mycket morötter i landet nu så jag passade på att baka ett gott och saftigt morotsbröd med min son.

50 g jäst
0,5 dl olja - raps el dyl.
2 stora morötter (ca. 200 g), finrivna
1 tsk salt
2 msk ljus sirap
4 dl vetemjöl
8 dl fullkornsmjöl

Ingredienser
5 dl mjölk vatten50 g jäst
0,5 dl olja - raps el dyl.
2 stora morötter (ca. 200 g), finrivna
1 tsk salt
2 msk ljus sirap
4 dl vetemjöl
8 dl fullkornsmjöl
Gör så här
Värm vattnet till 37° (fingervarmt). Smula sönder jästen i en bunke och rör ut den med lite av degspadet. Tillsätt resten av degspadet, olja, morötter, salt, sirap och nästan allt mjöl. Spara lite fullkornsmjöl till utbakningen. Arbeta kraftigt ihop till en deg.
Jäs degen övertäckt i ca. 30 minuter.
Ta upp degen på mjölat bakbord och knåda den lätt. Platta ut den i en långpanna (ca 30 x 40 cm), smord eller med bakplåtspapper. Skär degen med en mjölad kniv i 24 bitar. Nagga degen. Jäs under bakduk i ca 30 minuter.
Grädda i 225 grader i mitten av ugnen i 15-20 minuter. Ta ut brödet ur långpannan och låt det svalna på galler under bakduk.
Jäs degen övertäckt i ca. 30 minuter.
Ta upp degen på mjölat bakbord och knåda den lätt. Platta ut den i en långpanna (ca 30 x 40 cm), smord eller med bakplåtspapper. Skär degen med en mjölad kniv i 24 bitar. Nagga degen. Jäs under bakduk i ca 30 minuter.
Grädda i 225 grader i mitten av ugnen i 15-20 minuter. Ta ut brödet ur långpannan och låt det svalna på galler under bakduk.
/Lena
Kommentarer
Trackback