Nya klätterväxter i trädgåden

Rosrabatten med Louise Odier och Madame Hardy (se äldre inlägg) tar sig så sakteligen och blev utökad som planerat med Jaqueline Du Pre och Awakening (se äldre inlägg). Nu behöver rosorna lite tid och på sig att få växa till sig.

 

Awakening ska få klättra på trädgårdsportalen som jag snickrade för några år sedan. Klematisplantorna som huserade där tidigare har fått en ny portal i trädgården. 

 

Fick en ny trädgårdsportal nyligen och började fundera på ny klätterväxter till trädgården och kom här om dagen hem mycket nöjd med ett par nya klätterrosor Penny Lane och Étude. Étude är mörkrosa och ska få dela trädgårdportal med Awakening. Penny Lane är en champange/ aprikos ros som jag kommer plantera vid den nya portalen närmast pergolan (mer om Penny Lane finns i äldre inlägg). Tror det kommer bli mycket bra.

 

Étude

Blomfärg: Rosa

Blomningstid: Juni, Juli, September, Oktober (remonterande)

Växtzon: 4

Höjd: 150-350 cm  (Bredd: upp till 150 cm)

Växtsätt: Klättrande, Kraftigt, Upprätt

Jord: Mullrik jord, Näringsrik jord, Väldränerad jord

Läge: Sol

 

Étude är en klängros som får fyllda, medelstora till stora blommor. Får mörkt rosa till rosaröda blommor, med inslag av laxrosa. Medelstark och söt doft.

Den trivs bäst i ett varmt, soligt läge. Jorden ska vara djup, näringsrik och gärna innehålla lera och mull. Som klätterros upp till 3.5 m, hårt beskuren vacker buske på upp till 1.5 m. Får ett mycket tätt och kraftigt växtsätt med bågböjda grenar.

 

Vildkaprifol

Vid pergolan har jag på ena sidan en gammal vit enkel klätterros som fick sin nya plats där i trädgården. Den håller på och etablerar sig och utvecklas och kommer att ta rejälplats längs pergolans sida och tak. Till pergolans andra sida köpte jag en Vildkaprifol så går i vitt, rosa/rött och gult. Vildkaprifolen kan bli 3-6 meter hög och blommar med härlig doft i juli till september och är härdig till zon 6.
 
The President
Jag passade även på att köpa en blå klematis President som tillhör dentidiga storblommiga gruppen. Blomman är 10-18 cm stor och färgen djupt blåviolett. Blommar rikt i juni och senare, igen i mindre skala i september till oktober. Blir cirka 2-2,5 meter i höjd och härdig till zon 5.
 

Flammentanz

Fick en Flammentaz av min faster som också ska få sin plats i trädgården. Flammentanz ä en röd klätterros som blommar rikligt där den trivs i juni och juli. Lättodlad sort som kan bli 3-5 meter hög. Härdig till zon 6 och den klarar av att stå både i sol och skugga.
 

Ser fram emot att se hur de tar sig till nästa sommar.

 

/Lena


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0