Premiär Bäsna Trädgård


12/4 öppnade Bäsna trädgård för säsongen.
/Lena
Vår!

Mockfjärd 12/4
/Lena
Inköpslista
Inköpslista
- Gul sättlök
- Planteringsjord
- Gödsel
- Blompinnar
- Markplattor
Snälla nu får våren sätta fart på riktigt! Jag tittade i kväll på bilder från Alnarpsparken och blev grön av avund när jag såg hur långt våren kommit där.
/Lena
Den här bloggposten vaccinerar 95 barn
Just nu söker UNICEF en hälsospecialist till konfliktområden i Afghanistan. I tjänsten ingår bland annat att massvaccinera miljontals barn mot stelkramp, polio och mässling.
Foto: UNICEF/Asselin
Jag skulle gärna ta mig an uppdraget, men eftersom jag inte kommer loss så publicerar jag den här bloggposten istället. Då vaccinerar jag nämligen 95 barn runtom i världen mot stelkramp tillsammans med Apotek Hjärtat. Det är också bra.
Jag är med UNICEF i kampen för varenda unge. Vill du också vara med och förändra barns liv? Bli Världsförälder här: unicef.se/bli-varldsforalder. För 100 kronor i månaden är du med och ser till att barn över hela världen får vaccin, medicin, rent vatten och utbildning.
Har du en blogg och vill vaccinera ytterligare 95 barn? För varje bloggare som publicerar den här bloggposten mellan 16 april och 13 maj så skänker Apotek Hjärtat 95 stelkrampsvaccin. Läs mer och hämta bloggmaterial på unicef.se/sprid-budskapet/bloggkampanj
/Lena
Var är tulpanerna?
/Lena
Lime & Basilikapannacotta

Tänkte att jag skulle prova en ny pannacotta...så dagen till ära så blev det två sorter för att vara på den säkra sidan - Blåbärspannacotta och den nya för mig Lime & Basilikapannacotta.
4-6 portioner
Ingredienser:
2 gelatinblad
5 dl grädde
1 1/2 dl socker
1 lime både skal och saft
ca 15 basilikablad
1. Blötlägg gelatinblad i kallt vatten.
2. Koka upp grädden och sockret och låt det sjuda i 10 minuter.
3. Häll i den finrivna skalet från limen samt den pressade juicen i grädden.
4. Lägg i basilikabladen och gelatinbladen i grädden och rör om. Du kan även mixa eller köra blandningen i en blender.
5. Häll upp i glas och låt de sedan stelna i kylen.
6. Toppa med hallon precis före servering.
Ny favorit - supergod!!!
/Lena
Blåbärspannacotta

4 portioner
Ingredienser:
1 1/2 gelatinblad
2 dl blåbär, färska eller frysta
3 dl vispgrädde
1 1/2- 2 msk socker
1 vaniljstång
blåbär/ hallon till dekoration
Gör så här:
1. Lägg gelatinbladen i kallt vatten 10 minuter.
2. Lägg blåbären i en kastrull tillsammans med vispgrädde och socker.
3. Dela vaniljstången och skrapa ut fröna. Tillsätt dessa eller vaniljpulver om du använder det.
4. Låt blandningen koka upp och sedan sjuda på svag värme cirka 10 minuter. Mosa gärna bären lite extra med en slev.
5. Ta kastrullen från värmen, krama ur gelatinbladen och låt dem smälta i den varma blåbärsgrädden.
6. Fördela i fyra portionsglas eller skålar och låt stå i kylen några timmar tills pannacottan stelnat.
7. Garnera med lite vispad grädde och hallon.
Sonen älskade denna pannacotta men jag insåg att jag föredrar att man blandar hallon och blåbär samt har i Philadelfia-ost vilket gör den jättegod!
/Lena
Potatis till midsommar

Sättpotatis Maria
Igår köpte jag hem sättpotatis som jag lagt på förgroing. Det blev en tidig sort som heter Maria. Jag hittade den på Blomsterlandet i Borlänge.
Jag har tänkt sätta 3 stycken potatisar i ett 30 liters balja i växthuset i slutet av april. Jag hoppas nämligen kunna äta egen färskpotatis redan till midsommar. Resterande potatisar sätter jag senare i sonens gamla sandlåda som har fått flytta ner i grönsaksträdgården.
Vill du läsa mer om växthuspotatis så kan du kika in på mina tidigare inlägg:
/Lena
Skärtorsdag

Blommor från Blomsterlandet, Borlänge
Glad Påsk!
/Lena