Vill ha mer sol

 
Solen kom fram till kvällen och det kändes direkt som sommar. Imorgon hoppas jag på fint väder då det är min äldstas födelsedag.
 
/Lena

En av mina favoriter

 
Nu har jag sett Allium i blom på flera ställen. Allium är en av mina absoluta favorit lökväxter. Kan faktiskt inte tänka mig en trädgård utan. Finns dessutom många att välja på i storlek så att man kan de kan passa in bland andra växter man redan har i trädgården. Föredrar de lila framför vita men alla är fina. :)
 
 
 
/Lena
 

Härliga syréner

Nu blommar syrénen för fullt och sprider sin ljuvliga doft - Härligt!
 
 
/Lena

Träd i blom

Det blommar så härligt i träden nu. Mina absoluta favoriter är dock Körsbärsträd och Rosenmandel. De fyller mig med underbara vårkänslor. Så som ni förstår så tillhör de kategorien "ett måste i trädgården" för mig. :)
 
 
/Lena
 

Är sååå sugen på att fota natur & trädgårdar igen...

Då jag varit utan trädgård ett tag så har det varit lite bloggdött men nu är jag sååå sugen på att få fota natur och trädgårdar igen så det blir nog några fotoexkursioner inplanerade under sommaren. Tips mottages tacksamt! :)
 
 
 
/Lena

Blåbärspaj med vallmo

Den här Blåbärspajen är jättegod och receptet kommer från Leila
 
Smuldeg:
250 g kallt smör
1 1/2 dl råsocker
2 1/2 dl vetemjöl
1/2 dl blå vallmofrön
3 dl havregryn

Fyllning:
1 1/2 liter frysta blåbär
1 dl strösocker
3/4 dl potatismjöl

Vaniljglass till servering
 
Gör så här:
1. Sätt ugnen på 200 grader.
2. Tärna smöret i små bitar och nyp ihop det med råsocker och vetemjöl tills det blir till en smulig deg.
3. Blanda försiktigt i vallmofrön och havregryn utan att grynen går sönder för mycket.
4. Blanda blåbär med strösocker och potatismjöl och häll  fyllningen i botten av en eldfast form eller gjutjärnspanna.
5. Strö smuldegen över blåbärsfyllningen och grädda pajen  gyllene i mitten av ugnen i cirka 25 minuter.
6. Servera blåbärspajen varm med mjuk vaniljglass eller lättvispad grädde.
 
Källa: http://www.leila.se/blabarspaj-med-vallmo/leilas-recept/bakverk/index1,23.htm?id=2686
 
/Lena

Premiärbesök hos Bäsna Trädgård

Nu är det några veckor sedan premiärbesöket hos Bäsna trädgård men som alltid så var det trevligt och gav en massa skaparlust. Det var härligt att gå runt där och se hur trädgården var på gång och trots att det var mot kvällskvisten så tog sig solen över trädtopparna i  trädgården här och där och föll perfekt in på en sittbänk så man kunde sitta och titta och njuta i solen en stund i trevligt sällskap.
 
En härlig eftermiddag i Bäsna
 
/Lena
 

Jordgubbar i vingelé med vit chokladmousse

En vuxen trevlig efterrätt som passar bra nu när det börjar säljas jordgubbar :)
 
 
Ingredienser:
6 gelatinblad
7 dl halvtorrt mosserande vin, t.ex. Asti Cinzano
1 liter jordgubbar
1/2 vaniljstång
3 dl vispgrädde
100 gr vit choklad
 
Gör så här:
1. Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten ca. 5 min
2. Värm 2 dl vin i en kastrull. Krama ur gelationbladen och smält dem i den varma vätskan.
3. Vispa ihop den varma vätskan med resten av vinet.
4. Skölj och skär jordgubbarna i bitar, men spara 6 jordgubbar till servering. Fyll glasen (som rymmer ca. 2 dl) till hälften.
5. Häll på vätskan , så den precis täcker jordgubbarna.
6. Ställ i kylen i minst 3 timmar tills gelén stelnat.
7. Snitta och skrapa ur fröna ur vaniljstången med en vass kniv. Värm grädden med fröna i en kastrull. Dra av från värmen och smält 50 gr vit choklad i grädden. Låt svalna och förvara i kyl 3-4 timmar så att den stelnar. Då går det lättare att vispa den till en mousse.
8. Vispa grädden till en mousse strax före servering. Toppa gelén med mousse och en halv jordgubbe. Riv över vit choklad.
 
Ursprungs receptet kommer från Allt i Hemmet nr 7 2013
 
/Lena

RSS 2.0