Chokladkakan - Nemesis

Det här är lätt en av världens godaste chokladkakor. Dag 2 är den som bäst. Orginalreceptet kommer från en kokbok jag fått a en vän som översatt just denna kokbok. Orginalreceptet i kokboken är till en gigatisk chokladkaka för 12 personer så jag har gjort det lite mer lagom till cirka 6 personer. 
Choklad Nemesis
 
Ingredienser:
335 gr halvmörk choklad, bruten i små bitar
5 ägg
285 gr socker
1 1/4 dl vatten
225 gr smör
 
Gör så här:
Sätt ugnen på 160 grader. Klä en bakform med smörpapper och smöra den.
 
Vispa äggen med en tredjedel av sockret till volymen fyrdubblats - det tar minst 10 minuter med elevisp.
 
Hetta upp resten av sockret i en kastrull med 1 1/4 dl vatten tills sockret har smält och man fått en sockerlag.
 
Lägg choklad och smör i den heta sockerlagen och rör om så att det blandas, Ta av från värmen och låt svalna något.
 
Tillsätt den varma sockerlagen till äggen och forsätt vispa, men nu försiktikt - det tar cirka 20 sekunder, inte längre.
 
Häll upp i kakformen och ställ i varmt vattenbad i ugnen. Om kakan ska gräddas jämt är det viktigt att vattnet når kantenav formen. Grädda i cirka 50 minuter eller tills den stelnat. Prova genom att försoktigt lägga handen på ytan.
 
Låt svalna i formen innan den stjälps upp.
 
/Lena
 
Källa - originalreceptet hittar ni här: Rose Gray & Ruth Rodgers, 1998. Kokboken från The River Café. ICA bokförlag

RSS 2.0