Baguetter på surdeg

Vi gjorde fördegen på lördagsmorgonen och sedan själva degen samma kväll för att kunna äta nybakt till frukost på söndagmorgon.
 
Det här receptet är för två stora och fyra halvstora baguetter.
 
Ingredienser: 
En fördeg
800g Manitoba cream 
500g vatten
20 g havssalt


Gör så här:
1. Blanda fördeg, mjöl och vatten.
2. Kör på mellan hastighet i assistenten i 12 min, tillsätt saltet och kör ytterligare 4 min.
3. Smörj en stor plastlåda (vi använde en 14 l men vilket visade sig vara mycket väl tilltaget) med 1-2 msk rapsolja.
4. Tippa i degen och täck med locket eller en handduk. Låt jäsa en timme i rumstemperatur. Vik sedan upp degen från kanterna mot mitten. Sedan ska degen jäsa till dubbel storlek. Kalljäs degen i kylskåpet i ca. 9-12 timmar. Man kan även byta ut kalljäsningen i kylen mot jäsning i ca 3-7 timmar i rumstemperatur tills degen uppnått dubbelstorlek. D.v.s. Endera i kylen i ca 9 - 12 timmar eller varmt, 20-24 grader i ca 3-7 timmar.

Grädda brödet:
5. Ta fram degen ur kylen när den jäst klart och låt den stå framme ca en timme innan gräddning. 
6. Sätt in en baksten eller plåt i mitten av ugnen. Vi hade ingen baksten men ska testa det nästa gång.
7. Sätt på ugnen i god tid, temp, 275 grader. Med baksten tar det ca en timme för att bli varmt. Sätt även in en plåt nederst i ugnen.
8. Vält ur degen på mjölat bord och strö mjöl över degen. Dela degen i två stora delar. Den ena ska bli två stora och den andra ska bli fyra halva. Dela den ena av dessa på längden och sträck försiktigt ut degen något och vrid baugetten ett halvt varv åt vardera hållet utan att pressa ur luften. Dela den andra åt andra hållet i fyra delar, sträck försiktigt ut degen något och vrid baugetten ett halvt varv åt vardera hållet utan att pressa ur luften. 
9. Grädda i mitten av ugnen på baksten eller en varm plåt. Sänk temperaturen till 250 grader och lägg in tre isbitar på den nedersta plåten.
10. Efter 10 minuter så sätt in en termometer i brödet och grädda till 96 grader. Vi hade ingen termometer så här fick vi gå lite på känn men det fungerade det också så nästa gång provar vi med termomenter också.
11. Låt brödet svalna på galler. 
 
Källa: http://www.bakasurdeg.se//ShowRecepy.aspx?ID=699
 
"Det här brödet är till och med godare än Kesofralla." säger min son och det är hans absoluta favoritbröd och jag kan själv intyga att det smakade riktigt bra.
 
Blir ni sugna på att prova på att baka Kesofrallor så hittar ni receptet här:
http://annalenasays.blogg.se/2011/september/kesobrod.html
 
Eller vill ni starta en surdegsgrund eller en fördeg så har jag skrivit om det tidigare.
 
/Lena
 
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0